Maailman suurimmilla automarkkinoilla Kiinassa halutaan siirtyä nopeasti NEV-autoihin (new-energy vehicle). Sellaisiksi lasketaan sähköautot sekä ladattavat hybridit. Autonvalmistajille annettiin määräys, että ensi vuonna kahdeksan prosentin uusien henkilöautojen myynnistä on kuuluttava NEV-luokkaan. Tuosta eteenpäin NEV-autojen osuus kasvaa vuosittain kahden prosentin vauhdilla.

Pidemmällä aikavälillä Kiinan tavoitteena on päästä kokonaan eroon polttomoottoreilla varustetuista henkilöautoista. Yhtiöiden mielestä vaatimus oli liian raju ja siihen pyydettiin helpotusta. Ehdotuksena oli rajan laskeminen kahdella prosentilla tai se, että NEV-autojen osuudet otettaisiin käyttöön vuotta myöhemmin.

Viranomaiset antoivat myönnytyksen autoteollisuudelle, mutta se on paljon toivottua vaatimattomampi. Järjestelmää ei oteta käyttöön vielä ensi vuonna, vaan NEV-autojen osuutta kunkin merkin myynnistä aletaan seurata vasta vuonna 2020. Sen sijaan prosenttirajat ovat ennallaan. Toisin sanoen vuonna 2019 kymmenen prosentin myynnistä pitää olla sähköautoja tai lataushybrideitä, vuonna 2020 vaatimus on 12 prosenttia jne.

Ainakin Ford ja General Motors ovat jo ilmoittaneet, että he noudattavat uusia määräyksiä. Tosin molemmat muistuttavat, että vielä on tehtävä paljon työtä myös sen eteen, että kiinalaiset asiakkaat ovat valmiita ostamaan sähköautoja.