Yhtäläisyydet ralli- ja formula-autoilun välillä ovat varsin vähäiset. Silti kummankin lajin maailmanmestaruudet saavutti suomalainen – jo toistamiseen. Siinä on jotain salaperäistä.

Suomalaiset voittivat jälleen autourheilun kuninkuusluokkien maailmanmestaruudet: Mika Häkkinen radalla ja Tommi Mäkinen rallissa. Mikä tekee suomalaisista kilpa-ajajista voittajia? Vastausta kysymykseen on etsitty vuosikymmeniä, mutta sitä oikeaa ei tunnu löytyvän.

Kilpa-ajajan luonteenpiirteistä määräävä on äärettömän kova voitontahto ja vankkumaton itseluottamus sekä kyky keskittyä suoritukseen – mieluummin enemmän kuin sataprosenttisesti. Menestyjät ovat poikkeuksetta tietoisia riskin ottajia, jotka nauttivat vaarallisesta elämästä ja haluavat vetää kuolemaa höplästä. Tieto kuoleman läheisyydestä on kuin huume, joka tekee suorituksesta entistä haastavamman ja onnistuessaan nautittavan tapahtuman.

Suomalainen moottoriurheilu elää aallon harjalla, mutta kuinka kauan? Rallipuolella jälkikasvua on jo olemassa. Marcus Grönholm, Toni Gardemaister ja kumppanit ovat jo MM-tallien listoilla. Mutta myös ratapuolella tapahtuu: Keke Rosbergin suojatit kolkuttelevat kolmen, neljän vuoden päästä kuninkuusluokan portteja. Kuka heistä jaksaa raivata tiensä huipulle saakka? Kaikki tekevät varmasti parhaansa.

(Lyhennelmä Erkki Vanhasen artikkelista TM 19/99, s. 44-49)