Ranskalainen startup-yritys Pragma Industries on alkanut polttokennopolkupyörien laajamittaisen tuotannon – ensimmäisenä toimijana maailmassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ranskan Biarritzin kaupungissa sijaitsevalta tehtaalta valmistui viime vuonna 100 pyörää. Vuonna 2018 tuontatoa on määrä kiihdyttää 150 polkupyörään.

Alpha 2.0 -niminen polttokennopyörä on varustettu vetoisuudeltaan kahden litran vetytankilla. Yrityksen mukaan täysi tankki mahdollistaa sadan kilometrin toimintamatkan ilman pyöräilijän avustusta.

Sähköpolkupyörään verrattuna polttokennopyörän merkittävin etu on latausaika. 250-wattisella sähkömoottorilla varustetulla Alpha-pyörällä matka jatkuu vain parin minuutin tankkauksen jälkeen. Pyörän sähköavusteinen huippunopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Pragman on toimittanut pyöriään ranskalaiskunnille. Sen potentiaalisia asiakkaita ovat myös pyörävuokraamot sekä kuljetusyritykset. Polttokennopyörät ovat herättäneet kiinnostusta myös Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa, yrityksen toimitusjohtaja Pierre Forte kertoo.

Pragma Industriesin tavoitteena on tuoda polttokennopyörä kuluttajamarkkinoille lähivuosina. Tällä hetkellä se ei ole pyörien hinnan vuoksi mahdollista. Yritys myy polttokennopyöriä 7 500 euron hintaan, ja latausasema maksaa halvimmillaankin 30 000 euroa.

Pragma työstää pyörästään myös mallia, joka muuttaa vettä vetykaasuksi kemiallisen reaktion avulla.

”Kuluttajamarkkinat ovat tähtäimessämme kahden–kolmen vuoden kuluessa. Toivomme myös pystyvämme skaalaamaan tuotantoamme valtavasti tähän mennessä.”

Lisää aiheesta Reutersin artikkelista.