Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kuvasin oheisen auton perän 8.9. parkkipaikalla Helsingissä. Onko kuvan tilanne lainmukainen? Jos ei, niin mikä on laitteen valmistajan (Thule) vastuu?

On outoa, jos laitteen tarkoituksenmukainen käyttö on mahdollista vain lainvastaisella tavalla. Mielestäni laitteen valmistajan velvollisuus olisi rakentaa sellainen laite, jonka käyttäminen lainvastaisesti olisi mahdollisimman hankalaa ja epätodennäköistä.

Ihmettelijä

Rekisterikilpien pitää olla luettavissa, eikä niitä saa peittää. Tilanne Suomessa on kuitenkin erikoinen. Jos peität rekisterikilven vaikkapa pakkausteipillä, poliisi puuttuu varmasti asiaan, mutta jos peität sen polkupyörillä tai näiden kuljetustelineillä, sitä katsotaan läpi sormien.

Historiikki moiseen poliisin virkavelvollisuuden rikkomiseen pohjautuu monien vuosien takaiseen liikenne- ja viestintäministeriön kirjeeseen, jonka mukaan rekisterikilven peittäminen oli kiellettyä vasta sitten, jos se oli ”oleellista”. Tämä kirje ei ole ollut voimassa miesmuistiin.

Kuljetustelineiden myyjät takertuvat väitteeseen, etteivät he peitä rekisterikilpiä.

Ulkomailla suomalaiset ovat joutunut tämän asian kanssa suuriin vaikeuksiin.

Ihmeellinen tilanne Suomessa menee poliisin piikkiin, joka ei puutu selkeään laittomuuteen.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.