Tutkijat ovat paljastaneet uutta tietoa vuonna 1708 uponneesta espanjalaisesta kaljuunasta, joka löydettiin kolme vuotta sitten Kolumbian rannikolta Karibianmeren pohjassa. Uusien tietojen mukaan haaksirikkoutuneiden laivojen ”Graalin maljaksi” luonnehditussa laivassa on jopa yli 15 miljardin euron suuruinen aarre.

San José -niminen kaljuuna upposi 8. kesäkuuta Espanjan perimyssodan taisteluissa.
Alus on kooltaan melkoinen: siinä on kolme mastoa ja peräti 62 tykkiä.

REMUS 6000 -robotti.

Kun laiva upposi, sen mukana pohjaan vajosi suuri lasti kultaa, hopeaa ja smaragdeja. Esimerkiksi ABC News on arvioinut, että lastin nykyarvo on noin 17 miljardia dollaria eli vajaat 15 miljardia euroa.

Kyseessä on tiettävästi yksi arvokkaimmista merellä koskaan kadonneista lasteista.

Laiva löydettiin vuonna 2015 noin kuuden sadan metrin syvyydessä. Sen löytöä koskevia uusia tietoja julkaistiin Kolumbian hallituksen luvalla maanantaina.

Woods Hole Oceanographic Institutionin mukaan San Josén löysi autonomisesti ohjautuva vedenalainen robotti REMUS 6000. Samainen robotti auttoi myös muun muassa vuonna 2011 pudonneen Air France 447:n hylyn löytämisessä.

WHOI kertoo, että REMUS 6000 laskeutui aluksi 10 metrin päähän hylystä, missä se otti valokuvia siitä ja sen tykeistä. Hylky varmistui San Jose -kaljuunaksi sen tykeissä olevien delfiinikaiverrusten perusteella.

Hylyn sijainnista ei ole annettu tarkkaa tietoa. Tämä johtuu siitä, että on epäselvää, kenelle aarteet kuuluvat. Aarteita on kuitenkin paljon oheisten julkaistujen kuvien perusteella.

San Jose -laivan teekuppeja.

REMUS 6000 -robotin kuvaamia vaaseja.

Robotin ottama mosaiikkikuva haaksirikkopaikasta.