On kulunut jo viisitoista vuotta siitä, kun Suomessa on vakavasti edellisen kerran yritetty kaupata brittimerkkien ylellisintä edustajaa, Rolls-Roycea. Oikeastaan tuolloinkin kaupanteko oli enemmän teoreettista. Mutta vuonna 2003 Autorep Oy menetti asemansa Rolls-Roycen maahantuojana, jonka se oli saanut parikymmentä vuotta aiemmin. Pieni lähinnä hyvänä autokorjaamona tunnettu yhtiö nimitettiin maahantuojaksi, jotta se pitäisi huolta Neuvostoliitossa olleista brittimerkin autoista.

Autorep suhtautui Rolls-Roycen myyntiin aivan vakavissaan, ja sillä oli yksi Silver Spirit lehdistöautonakin. Tuon yksilön koeajo löytyy TM numerosta 12/1988. Vuoden 2017 alussa Suomessa oli rekisterissä 142 Rolls-Roycea, joista ainoastaan kolme Ghostia on tältä vuosikymmeneltä.

Rolls-Roycen maahantuonti kaikissa pohjoismaissa on ruotsalaisen Callisma Ab:n vastuulla. Iso-Britannian ja Kansainyhteisön kauppakamari juhlisti ensimmäistä kymmentä vuottaan Suomessa esittelemällä Rolls-Roycen mallistoa Pörssitalolla ja Tapiolan Golf-klubilla. Nähtävänä olivat Rolls-Royce Ghost Black Badge sekä Wraith.

Ruotsissa Rolls-Roycen myynti on lähtenyt melkoiseen kasvuun. Callisman Rolls-Royce-myyntipäällikkö Andreas Faijersonin mukaan tänä vuonna ostajia on jo 26. Hän ei halua puhua nuoremmasta sukupolvesta, vaan kuvailee asiakkaita uudeksi sukupolveksi. He ovat IT-alan osaajia ja muusikkoja, jotka uskaltavat näyttää varallisuutensa ja investoivat elämään. Nuorin ostaja oli 22-vuotias.

Faijerson uskoo, että Suomessa oltaisiin menossa samaan suuntaan, eli suuren veneen sijaan päätettäisiin sijoittaa upeaan autoon. Rolls-Roycien verottomat hinnat alkavat Ghostin 229 000 eurosta. Tosin sen päälle Suomessa laskettava autovero melkein kaksinkertaistaa hinnan.

Seuraavana on tulossa markkinoille Rolls-Roycen ensimmäinen SUV, jota he eivät halua missään nimessä nimittää katumaasturiksi. Ruotsissa on myyty jo kymmenen Cullinania, vaikka asiakkaat eivät ole sitä vielä nähneet ajamisesta puhumattakaan. Hinnat lähtevät (ilman veroja) 265 000 eurosta, mutta ruotsalaisten ostajien autot ovat varusteineen olleet yli 300 000 euron hintaisia.

Tekniikan Maailma pääsee ainoana suomalaisena autolehtenä koeajamaan Rolls-Royce Cullinania lokakuussa ja ensitunnelmat ovat luettavissa TM:n nettipalvelusta 16.10.