Tänään keskiviikkona tulee kuluneeksi 50 vuotta Valmet Automotiven synnystä.

Historiallisena päivänä 15. elokuuta 1968 Valmet ja Saab solmivat sopimuksen autotehtaan perustamisesta Suomeen. Kaupparekisteriin yhtiö saatiin 29. marraskuuta 1968, ja näin syntyi Suomeen autotehdas.

Aluksi Uuteenkaupunkiin rakennetun tehtaan nimi oli Oy Saab-Valmet Ab ja siellä tehtiin vain Saabeja. Myöhemmin 1970-luvulla mukaan tuli myös muiden automerkkien sopimusvalmistus.

Ensimmäiset autot olivat Saabin 96-mallia, jonka rinnalle tulivat pian 99-mallit. Ruotsalaisille oli 1970-luvulla järkytys, kun he tutkivat Suomessa ja Ruotsissa valmistettujen 99-mallien laatua ja totesivat suomalaisen paremmaksi.

Vuosikymmenien aikana yhtiön toiminta on laajentunut. Yksi komeimmista saavutuksista oli Porschen tulo asiakkaaksi. Se oli hyvä referenssi Daimlerille, jonka A-sarja ja GLC-sarja ovat kasvattaneet Uudenkaupungin tuotannon ennätystasolle.

Vuonna 1995 yhtiön nimeksi tuli nykyinen Valmet Automotive. Tämä vuosikymmen on ollut kasvun ja kansainvälistymisen aikaa. Nykyisin Uudenkaupungin autotehdas on henkilömäärältään Suomen suurin tuotantolaitos. Vuonna 2017 siellä valmistettiin yli 90 000 autoa, mikä nosti henkilöautot Suomen tärkeimpien vientituotteiden joukkoon.

Suunnittelupalveluihin alettiin panostaa jo 1980-luvulla, minkä tuloksena oli muun muassa Saab 900:n avomalli, jota valmistettiin vain Suomessa. Avoautoista kehitystyön painopiste on siirtynyt sähköautojen tekniikkaan ja tulevaisuuden liikenteen ratkaisuihin.

Nykyisin Valmet Automotive toimii neljässä Euroopan maassa työllistäen 6 000 autoteollisuuden ammattilaista, joista tuhat on suunnittelupalveluissa työskenteleviä insinöörejä.