Tekniikan Maailma kertoi viime vuoden helmikuussa maailman ensimmäisestä ehkäisysovelluksesta, joka on ”yhtä tehokas kuin ehkäisypilleri”. Nyt Natural Cycles -niminen sovellus on noussut otsikoihin kotimaassaan Ruotsissa, kun useat sovellukseen luottaneet naiset ovat tulleet raskaaksi haluamattaan.

Ruotsalaisen hiukkasfyysikko Elina Berglundin kehittämä sovellus perustuu kehon lämpötilan mittauksen perusteella toimivaan algoritmiin, joka laskee, kuinka todennäköistä minäkin päivänä on tulla raskaaksi. Sovelluksen teettämä laskutoimitus huomioi muun muassa siittiöiden selviytymisennusteet ja kuukautiskierron epäsäännöllisyydet.

Tukholman Södersjukhuset-sairaalan tietojen mukaan vuoden 2017 viimeisen neljän kuukauden aikana suoritettiin 37 aborttia naisille, jotka kertoivat käyttävänsä sovellusta ehkäisykeinona.

Ilmiöstä on raportoitu myös Ruotsin lääkevirastolle. Helsingin Sanomien mukaan Valviralle ei ole tehty vastaavia vaaratilanneilmoituksia Suomessa.

Natural Cycles on yhdeksän euron kuukausimaksuun perustuva palvelu. Sovelluksella on TÜV-sertifikaatin turvaama tuotetodistus ja CE-merkintä, mikä tekee siitä virallisesti hyväksytyn ja kliinisesti testatun vaihtoehdon muiden ehkäisymenetelmien kirjavassa joukossa.

Natural Cycles on kommentoinut ruotsalaismedioissa noussutta kohua toteamalla, että yksikään ehkäisyväline ei ole 100-prosenttisen varma. Ehkäisyvarmuus riippuu myös sovelluksen oikeaoppisesta käytöstä: ”Sovelluksemme on 93-prosenttisen varma. Käyttäjäkuntamme kasvaessa myös ei-haluttujen raskauksien määrä Natural Cyclesin käyttäjien keskuudessa tulee kasvamaan. Se on vääjäämätöntä.”

Vuonna 2013 kehitetyllä puhelinsovelluksella on jo yli puoli miljoonaa aktiivista käyttäjää, The Telegraph kertoo.

Korkeimman mahdollisen ehkäisytehon saavuttaminen sovelluksen avulla vaatii kuitenkin käyttäjältään tarkkuutta, päivittäistä kehon lämpötilan mittaamista sekä säännöllistä kuukautiskiertoa.

Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen huomauttaa Helsingin Sanomien artikkelissa, että Natural Cycles ei ole niin luotettava kuin markkinoinnissa on annettu ymmärtää.

”Kaikessa ehkäisyssä, missä on päivittäistä tai viikoittaista muistettavaa, on aina riski, että tulee unohduksia tai mokia. Tämän laitteen kohdalla vahingon mahdollisuus on suurempi kuin e-pillerissä.”

Ruotsin terveydenhuoltoviranomaiset ja media ovat ruoskineet sovelluksen kehittäjiä vuosien varrella rajusti. Ulkoisten tahojen toimet ja ehkäisytuotteen laajalle levinnyt mustamaalaus saivat pahimmillaan aikaan satojen tuhansien dollarien laskun ruotsalaisen osakeyhtiön liikevaihdossa.