Tekniikan Maailman verkkosivuston Kysy toimitukselta -palstalle lukijat voivat lähettää mieltään askarruttavia kysymyksiä autoista, liikenteestä, elektroniikasta ja tieteestä. TM:n toimittajat tai avustajat vastaavat kysymyksiin. Huomioithan, että vastauksen tuottamisessa voi kulua hieman aikaa.

Kysymyksiä voi lähettää sähköpostiosoitteeseen kysy@tekniikanmaailma.fi tai tämän jutun lopulla olevalla lomakkeella.

Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Ryhmitysmerkkien vaikutusalueelle ei saa pysäköidä eikä pysäyttää ajoneuvoa. Entä jos ryhmitysmerkkien sijasta käytetään pelkkiä ajokaistanuolia? Millaisen kieltoalueen ne saavat aikaan?

Bussia 20 vuotta

Pysäyttämis- ja pysäköintikielto ennen ryhmitysmerkkejä alkaa tieliikennelain 27 §:n mukaan siitä, kun ”ajo asianmukaiselle ajokaistalle vaikeutuu”. Tätä ei arvioida moottoripyörän mukaan, vaan ison kuorma-auton tai linja-auton mukaan.

Vastaavaa pysäyttämis- ja pysäköintikieltoa ei ole, jos ryhmitysmerkkien sijasta paikalla on pelkät ajokaistanuolet. Ne eivät saa aikaan myöskään ajokaistan vaihtamiskieltoa ennen risteystä. Ajokaistanuolet toimivat ryhmitysmerkkien lailla vain yhdessä asiassa. Ne osoittavat sallitut ajosuunnat eli samalla kieltävät risteyksestä poistumisen muihin suuntiin.

Jos ennen risteystä kaistojen välissä on sulkuviiva, myös se saa aikaan pysäyttämis- ja pysäköimiskiellon sellaiseen paikkaan, että ajo asianmukaiselle kaistalle vaikeutuu.

Ajokaistanuolet on määritelty laissa liikenteen ohjauslaitteiksi kuten liikennemerkitkin. Tieliikennelain 27 § kieltää pysäköimisen ja pysähtymisen siten, että ”liikennemerkki tai liikennevaloihin kuuluva opastin peittyy”. Ajokaistanuolet eivät ole liikennemerkkejä, vaan muita liikenteen ohjauslaitteita. Niitä ei edellä mainitussa pykälässä mainita. Laki ei kiellä ajokaistanuolien päälle pysäköintiä. Pitäisi ehkä kieltää, kuten oheinen valokuva osoittaa.

Kuvan tilanteessa ainakin kaksi ensimmäistä – ehkä kolmaskin – henkilöauto on kuitenkin pysähtymiskieltoalueella paikalla olevista ryhmitysmerkeistä johtuen, koska ajaminen oikeanpuoleiselle kaistalla vaikeutuu.

Olavi Lempinen


Aiemmat kysymykset löytyvät täältä.

Kysy toimitukselta

  • Käytä nimimerkkiä, jos et halua nimeäsi näkyviin kysymyksesi yhteyteen. Kysymyksiä julkaistaan TM:n verkkosivuilla ja mahdollisesti lehden Postilaatikko-palstalla.
  • Voit jättää yhteystietosi, jotta toimitus voi tarvittaessa ottaa sinuun yhteyttä.