Kaikesta oled-hehkutuksesta huolimatta suurin osa televisioista käyttää edelleen edullisempaa nestekidetekniikkaa.

Uudessa Tekniikan Maailmassa olemme selvittäneet, millaista kuvanlaatua ja ominaisuuksia tarjoavat kohtuukokoiset ja -hintaiset 4k-televisiot. Hintahaitari oli 500–650 euroa.

Vertailussa mukana olivat:

  • LG 43UJ635V
  • Panasonic TX-40EX600E
  • Philips 43PUS6412/12
  • Samsung UE40MU6175U
  • Sony KD-43XE7096
  • TCL U43P6046

Mistä joutuu tinkimään hinnan laskiessa? Ennen kaikkea kuvanlaadusta – ja joissain tapauksissa paljon. Ominaisuudet pysyvät toisaalta lähes ennallaan.
Useimmiten ainoa merkittävä heikennys toiminnoissa ja liitännöissä kalliimpiin verrattuna ovat tallennuksen rajoitukset.

Oled-näyttöjen yleistymisen myötä parhaiden televisioiden kuvanlaatu on siirtynyt uudelle tasolle. Tämä on ajamassa nestekidetelevisioita ahtaalle. Tekniikan Maailman testien perusteella näyttää siltä, että nestekiteellä ei ole tällä hetkellä mitään mahdollisuutta pärjätä oledille huippumalleissa. Tästä huolimatta vanhalla tekniikalla on edelleen paikkansa.

Mikäli televisiota käyttää tietokoneen näyttönä, ainoaksi vaihtoehdoksi jää nestekide. Siinä ei ole oledin kuvan kiinnipalamisriskiä eikä pinta-alaan sidottuja kirkkausrajoituksia. Nestekide on myöskin huomattavasti halvempi, joten edullisemmissa tv-malleissa sitä tullaan näkemään vielä todennäköisesti hyvän aikaa.

Vertailun laatuhaitari on laaja: kahdesta neljään tähteen. Testin heikoimmin menestynyttä. ”haamukameran” sisältänytttä TCL:ää ja tummaa kuvaa tuottavaa LG:tä on vaikea suositella. Testin voittanut Panasonic on asiallinen televisio, varsinkin kun hinta otetaan huomioon. Sillä saa muista poiketen jopa pientä esimakua laajasävykuvan loistosta.

Tilaajat voivat lukea koko vertailun täältä!