Saharan autiomaassa ei ole juuri mitään sellaista, mikä näkyisi avaruuteen asti. Mutta ainakin yksi sellainen rakennelma kuitenkin on olemassa: Bou Craan fosfaattikaivos.

Avaruusjärjestö Nasa on julkistanut sivuillaan Kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä otetun valokuvan Bour Craan avokaivokselta. Bou Craa on yksi maailman suurimmista fosfaattikaivoksista: se tuottaa 2,4 miljoonaa tonnia vuodessa, eli noin seitsemäsosan koko maailman tuotannosta.

Kuvasta näkyy, miten fosfaattiesiintymiin on kaivettu rinnakkaisia kaivauksia. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)Toinen näkyvä asia valokuvassa on myös maailman pisin kuljetushihna, joka näkyy lähellä vasenta yläkulmaa. Kaivokselta lähtevä 100 kilometriä pitkä kuljetushihnakuljettaa fosfaattia jatkokuljetusta varten pois kaivokselta. Osa hihnasta näkyy lähellä keskusmurskaamoa.

Kuljetushihnalla kulkee lähes 2000 tonnia kiveä tunnissa. Nasan mukaan hihna on niin pitkä ja suora, että se kiinnittää usein astronauttien huomion muuten ilmeettömässä maisemassa.

Kuva on otettu kesäkuun 16. päivänä Nikonin D5-digitaalikameralla, joka on varustettu 1600-millisellä linssillä.

Päivitys 24.9. Korjattu jutusta virheellinen liukuhihna-termi kuljetushihnaksi.