Paras grilli useimmalle on itse rakennettu hiiligrilli. Moni taas vannoo kaasugrillin nimeen. Käytännössä kuitenkin siistein ja turvallisin vaihtoehto on sähkögrilli. Niiden tarjonta on nyt ehkä takavuosia vähäisempää, mutta laitteita riittää useimpien tarpeisiin. Keräsimme vertailuun markkinoiden tunnetuimmat.

Aromi Royal

Nordica Steakhouse BBQ Contact

OPA Sähkögrilli 6820

Severin Barbeque PG 2662

Tefal Rotissaire Deluxe

Vertailun grillien kasaamisessa ei ollut vaikeuksia, vain kahta koottaessa kaverista on apua. Kaikki vertailun grillit täyttävät turvallisuusmääräykset, mutta ovat käytännössä turvallisia vain ohjeiden mukaisesti. Toisissa vastus voidaan irrottaa puhdistamista varten ja yhdessä on turvakytkin, joka estää vastuksen kuumenemisen.

Grillaamisen pahin ongelma ulkotiloissakin on käry, minkä takia grillaus kerrostalojen parvekkeilla on yleensä kielletty ja rivitaloissakin aiheuttaa suukopua. Kunnollinen kupu tekee grillistä ympärivuotiseenkin käyttöön sopivan, mutta tuulensuojaa tarvitaan kesälläkin. Kahdessa grillissä on ruoan lämpimänä pitämiseen tarkoitettu ritilä.

Nykyisten määräysten mukaan pistorasian tulee olla varustettu vikavirtasuojakytkimellä. Grillejä ei saa missään tapauksessa liittää jatkojohdon avulla sisällä olevaan pistorasiaan. Liitäntäjohdon tulisi yltää 1,7 metrin korkeuteen, jonne ulos tulevat pistorasiat määräysten mukaan vähintään asennetaan. Kaikki grillit on ehdottomasti suojattava kosteudelta.

Puhdistettavuus ei ole mitenkään vähäinen osa onnistunutta grilli-iltaa. Olennaista on, että tippuva rasva päätyy ritilältä veteen eikä jää käryämään ja pinttymään. Käytännöllistä on, jos vastus on irrallinen elementti, jolloin muut osat voi huoletta pestä reilussa vedessä. Testin grillit olivat kohtuullisen helppoja puhdistaa, toiset vain teettävät enemmän työtä kuin toiset.

Kokematon kokki voi hankkia huonon grillin, mutta kokenut tietää, mitä tahtoo. Jos halutaan grillata makkaroita, pieniä pihvejä, kyljyksiä ja kanankappaleita, se onnistuu hyvin kaikilla vertailun grilleillä. Mutta kun ruokahalu kasvaa ja homma käy vakavammaksi, vaihtoehdot vähenevät. Vertailun grillit olivat niin erityyppisiä, että ostoa suunnittelevan onkin ensin paras selvittää omat tarpeensa eikä vain tuijottaa tähtiin.

Voittajaksi selviytynyt sopii piha- ja terassigrilliksi isommallekin porukalle. Yhtä grilliä rajoittaa lähinnä sen koko, mutta olisi pienen perheen parvekegrillinä vertailun selvä voittaja, kun taas isommalle joukolle aiheuttaisi ruokajonon. Pelkkää perusgrilliä hakevalle löytyy myös hinta-laatusuhteeltaan paras ratkaisu. Myös viimeiseksi jääneen monipuolinen lisävarustevalikoima vaikuttaa varmasti positiivisesti moneen ostopäätökseen.

(Tiivistelmä Antti Purhosen artikkelista TM 10/03, s. 68-72)