Avast Secure Browser on valmistajansa mukaan lähtökohtaisesti tietoturvan ja yksityisyyden ehdoilla suunniteltu verkkoselain. Käytännössä kyse ei ole aivan uudesta tuotteesta, vaan jo aiemmin lakkautetun SafeZone-selaimen seuraajasta.

Android- ja iOS-versiot ovat työn alla.

Mukana on muun muassa erillinen verkkopankkitila, jonka tarkoituksena on suojata muun muassa luottokorttitietojen ja muiden tärkeiden verkkotunnuksien urkinnalta. Lisäksi selain osaa tavalla tai toisella hämätä verkkopalveluita kätkemällä yksilöllisen selainprofiilin.

Muita ominaisuuksia ovat esimerkiksi mainossuodatin, flash-median esto, salasanojen hallinta sekä siivoustoiminto, jolla verkkoaktiviteetin saa nopeasti ja luotettavasti hävitettyä.

Haittaohjelmien pitäisi niin ikään pysähtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Lisäksi ohjelmiston väitetään pienentävän niin sanotun salakuuntelun tai muun seurannan onnistumismahdollisuuksia.

Kokonaisuutena Avast Secure Browser ei kuitenkaan sisällä mitään ainutlaatuisen mullistavaa, mutta siinä on paljon tietoturvan ja yksityisyyden kannalta keskeisiä ominaisuuksia jo vakiona. Niinpä sitä ei tarvitse heti olla virittelemässä useilla erinäisillä laajennuksilla, vaan kyseessä on ikään kuin valmiiksi mietitty paketti.

Selaimen pitäisi periaatteessa olla yhtä nopea kuin Chrome.

Kannattaa ainakin kokeilla – vaikkapa oman suosikkiselaimen rinnalla. Nähtäväksi jää, kuinka usein tai harvoin Avast aikoo päivittää ohjelmaa, jotta se pysyisi Chromium-rungon kehityksessä mukana.

Ja samalla tulee muistaa, että selain pyörii joka tapauksessa Windows-käyttöjärjestelmän alaisuudessa.

Yleisellä tasolla esimerkiksi Linux kykenee tarjoamaan vieläkin turvallisemman ympäristön niille, joille yksityisyys on erityisen tärkeää.