Moni varmaan epäili, että näinköhän Atari VCS saapuu koskaan myyntiin.

Mitään ei vieläkään ole hakattu kiveen, mutta joukkorahoituskampanjan myötä alkunsa saanut pelikonsoli on joka tapauksessa ennakkotilattavissa toukokuun 30. päivästä alkaen.

Kyseessä on ensimmäinen merkki siitä, että Atarin nimeä kantava pelikonsoli saattaa sittenkin saapua myyntiin asti.

Virallista laitejulkaisuakin uumoillaan keväälle 2019, koska Atari teki maanantaina sopimuksen piirivalmistaja AMD:n kanssa. Tämä on iso juttu!

Uusi pelikonsoli perustuu siis AMD:n tekniikkaan, minkä vuoksi ennakkotiedoissa vilisee nyt sinänsä moderneja termejä kuten 4k, hdr ja 60 fps. Tosin laitteen oletetusta 200 euron hintaluokasta voi päätellä, että termien suhteen kyse on markkinointipuheista – tai sitten uutuus keskittyy tuottamaan esimerkiksi tarkkaa mutta simppeliä vektorigrafiikkaa.

Uusi Atari VCS näyttää ainakin lehdistökuvien perusteella syötävän hyvältä…

Jo aiemminhan oli tiedossa, että Atari VCS on televisioon liitettävä pienikokoinen ja sopivasti retron näköinen Linux-pelikonsoli, jossa on langattomat yhteydet, modernit liitännät ja suorituskykyä muillekin kuin vain ehostetuille klassikkopeleille.

Mikään ei silti muuta sitä tosiasiaa, että pelikonsolista tiedetään yhä kiusallisen vähän. Moinen on ominaista myös muille joukkorahoitusprojekteille, joiden lopulliset yksityiskohdat säilyvät salaisuuksina miltei laitejulkaisuun saakka.

Toki joukkorahoitus on ilmiönä aina tietynlaista toiveajattelua ja jopa kultti tai uskonto, mutta Atari VCS:n tapauksessa kyse lienee pohjimmiltaan vain ja ainoastaan nostalgiasta. Olihan Atari ennen muinoin maineikas kotitietokonevalmistaja, mutta nykyisin se on tunnettu lähinnä viitenä suojattuna kirjaimena ja logona, joita liimaillaan mitä turhimpiin tuotteisiin – kuten näihin lippalakkikaiuttimiin.

Kenties VCS sitten muuttaa tuota trendiä, koska se sentään vaikuttaa erilaiselta kuin PlayStation ja Xbox.

Mutta vanha ja alkuperäinen laiteversio näyttää vieläkin paremmalta…

Uutuuskonsolin mukana pitäisi kuulemma tulla 100 pelin klassikkokokoelma, mutta valitettavasti niistäkään ei tiedetä tuon taivaallista. Ovatko ne kenties restauroituja uusioversioita vaiko vain muutamalla värillä toteutettua rasteri-ilotulitusta, niin kuin silloin ennen?

Entäpä ne ihan uudet pelit?

Atarin mukaan tuoreempienkin nimikkeiden pelaaminen olisi mahdollista. Tästäkään ei ole kerrottu mitään konkreettista.

Joko asia halutaan verhota salamyhkäisyyden uumeniin tai sitten kaikki on vielä pahemman kerran levällään. Jälkimmäinen vaihtoehto vaikuttaa enemmän todennäköiseltä.

Niinpä Atari VCS:ään kannattaa suhtautua terveellä varauksella, mutta uusimman AMD-paljastuksen myötä myös asiaankuuluvalla mielenkiinnolla. Eihän sitä koskaan tiedä.

Miltähän muuten Asteroids tuntuisi oled-televisiolla, 4k-laajasävyvektorigrafiikalla ja 60 ruudun sekuntinopeudella?