Grönlanti ei ole ainoa maa, jossa on riehunut poikkeuksellisia maastopaloja viime aikoina.

Avaruusjärjestö NASA kertoo, että Kanadassa British Columbiassa on ollut heinäkuun alusta jo kymmeniä suuria maastopaloja. Palot ovat synnyttäneet poikkeuksellisen suuria savupilviä Kanadan luoteisosien ylle.

Suomi NPP -sääsatelliitti on ottanut elokuun 15. päivänä alla olevan useasta kuvasta koostetun komposiittikuvan, jossa näkyy suuri savupilvialue Pohjois-Kanadan yllä. (Saat kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.)

Alla olevassa kuvassa näkyy yksityiskohtaisempi näkymä tulipaloista lähellä Athabasca-järveä. Kuvan on ottanut päivää aiemmin Aqua-satelliitti. Kuvissa olleet savupilvet ovat kohonneet jopa 13 kilometrin korkeuteen.

NASA kertoo, että Kanadan savupilvet ovat olleet ennätyksellisen paksuja. Satelliitin mittaama aerosoli-indeksi, joka mittaa aerosolien tiheyttä tietyllä alueella, nousi ennätykselliseen 49,7 pisteeseen elokuun 15. päivänä. Tämä on peräti 15 pistettä korkeampi kuin edellinen ennätys, joka mitattiin maastopaloissa Australiassa vuonna 2006.

Aerosolit ovat kiinteitä tai nestemäisiä hiukkasia, jotka voivat estää valon etenemisen ilmakehässä. Aerosoli-indeksiin vaikuttaavat sekä aerosolien paksuus että niiden korkeus.

”Jos ja kun savupilvi leijuu asuttujen alueiden yli, se saattaa muuttaa päivän yöksi”, sanoo Mike Fromm Yhdysvaltojen merivoimien tutkimuslaboratoriosta. ”Ilmassa on niin paljon aerosoleja.”

Sääennusteet viittaavat nyt siihen, että aerosolit pysyvät ilmassa vielä päiväkausien ajan, NASA kertoo.