Vajaa kuukausi sitten Etelämantereelta olevalta Larsen C -jäähyllyltä irtosi jättimäinen jäävuori, joka sai nimekseen A 68. Jäävuori on kooltaan biljoonan tonnin painoinen ja lähes 6 000 neliökilometrin kokoinen.

Jäävuoresta on kuitenkin ollut haastavaa saada uusia satelliittikuvia, koska alueella on talvisin paljon pilviä.

Heinä-elokuun vaihteessa alussa Deimos 1 – ja Deimos 2 -satelliitit onnistuivat kuitenkin nappaamaan alueelta pari näyttävää otosta, kerrotaan tuoreessa blogikirjoituksessa.

Alla olevassa kuvassa näkyy A 68 kokonaisuudessaan irronneena Larsen C:stä.

Alla on osasuurennos murtuman länsireunasta. Vasemmassa reunassa on Larsen C, ja oikealla puolella irronnut jäävuori.

Alla puolestaan osasuurennos murtuman pohjoisreunasta.

Jäävuoresta ja jäähyllystä itsestään on A68:n irtaantumisen jälkeen irronnut kaikkiaan 11 pienempää jäävuorta, joista suurin kooltaan yli kolmentoista kilometrin mittainen.

 

Larsen C -repeämän taustaa

Larsenin jäähyllyn löysi norjalainen tutkimusmatkailija Carl Anton Larsen 1890-luvulla. Löytäjänsä mukaan nimetty jäähylly on myöhemmin jaettu neljään osaan, joista Larsen C on isoin. Itseasiassa se on Etelämantereen neljänneksi suurin jäähylly. Larsen A- ja B-osiot ovat irronneet jäätiköstä jo aikaisemmin.

Jäähyllyn C-osion murtuma alkoi jo 1960-luvulla, mutta 2010-luvulla halkeaman eteneminen on kiihtynyt nopeasti. Nyt yli 200 kilometrin pituinen halkeama on yli kaksinkertaistanut pituutensa viimeisen kuuden vuoden aikana.

Erityisen nopeaa eteneminen oli viime vuodenvaihteessa. Joulu–tammikuussa murtuma eteni lähes kolmellakymmenellä kilometrillä. Helmikuun puolenvälin jälkeen sen eteneminen käytännössä pysähtyi, kun murtuma saavutti pehmeän jään alueen.

Toukokuussa halkeama haarautui. Uusi haara alkoi nopeasti edetä kohti jäähyllyn reunaa.

Toukokuun lopulla alkuperäinen halkeama jatkoi jälleen kasvamistaan, edetessään 11 kilometrillä pelkästään kuun viimeisen viikon aikana.

Lopullisesti jäähylly murtui heinäkuun 10.–12. päivän välillä. Murtumisen myötä Larsenin C -osio menetti pinta-alastaan reilun kymmenesosan.