Viime viikolla internet ihasteli Etelämantereen jäähyllystä lohjennutta suorakulmion muotoista jäävuorta. Nyt Etelämantereesta on irronnut lohjennut jälleen paljon isompi ja huolestuttavampi jäävuori, kertoo Earther-sivusto.

Etelämantereella olevasta Pine Islandin jäätiköstä on viikonloppuna uusien satelliittikuvien mukaan irronnut lähes 300 neliökilometrin kokoinen uusi jäävuori, eli yli sata kertaa suorakulmion muotoista jäävuorta suurempi jäävuori.

”Huomionarvoisinta tässä tapauksessa on se, että lohkeamisten yleisyys näyttää lisääntyvän”, sanoo jäätikköasiantuntija Stef Lhermitte Earther-sivuston mukaan.

Lhermitte sanoo, että jäävuori hajosi samana päivänä useisiin pieniin osiin.

Viime vuosikymmenellä näin isoja lohkeamisia tapahtui noin viiden vuoden välein. Vuoden 2013 jälkeen niitä on tapahtunut jo neljä.

Lhermitten kokoamista satelliittikuvista näkyy, että Pine Island -jäätikön reuna on vetäytynyt vuosikymmenien ajan, ja parin viime vuoden aikana tuo tahti on nopeutunut. Vuoden 2015 jälkeen reuna on vetäytynyt noin 5 kilometrillä.


Pine Islandin jäätikkö on Maan nopeimmin vetäytyvä jäätikkö. Sen jääkerros on ohentunut vuosittain noin metrillä, ja siitä on sulanut vuosittain 45 miljardia tonnia vettä. Tärkein selitys tälle on, että jäätikön alla oleva lämmin vesi sulattaa sitä. Jäätikkö on noin kaksi kilometriä paksu.

Jotkut tutkijat ovat Eartherin mukaan huolissaan siitä, että jäätikön reunan vetäytyessä jääseinämät ovat entistä korkeampia. Tämä voi tehdä jäätiköstä entistä epävakaamman, mikä voi johtaa sen hajoamisen kiihtymiseen.