Havaijin pääsaaren alla oleva kilpitulivuori Kilauea on purkautunut toukokuun alusta lähtien.

Tulivuorenpurkauksen seuraukset ovat olleet tuhoisat. Sadat ihmiset ovat menettäneet kotinsa ja tuhansia saaren asukkaita on jouduttu evakuoimaan. Tiistaina uutisoimme laavan höyrystäneen saaren suurimman järven vain puolessatoista tunnissa.

Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskuksen (USGS) arvion mukaan Kilaueasta on purkautunut jo 113 miljoonaa kuutiometriä laavaa. Se levittäytyisi Manhattanin saaren kokoiselle alueelle kahden metrin kerrokseksi.

Nasan Earth Observatory on nyt julkaissut satelliittikuvia, jotka paljastavat ”repeämä kahdeksaksi” nimetyn poikkeuksellisen aktiivisen halkeaman aiheuttaman laavavirran muodostaman suiston laajuuden.

Euroopan avaruusjärjestön Sentinel-2-satelliitin ottamista kuvista ensimmäinen on otettu toukokuun 15. päivä. Sen alla oleva kuva on viime torstailta.

Laava on siis jättänyt alleen käytännössä koko Vacationlandin asuinalueen sekä Kapohon lahden.

Viranomaiset varoittavat menemästä Kapohon lahden alueelle, sillä laavan ja veden vuorovaikutuksesta voi vielä syntyä äkillisiä räjähtäviä purkauksia.

Uusi ”maa-alue” on myös hyvin epävakaa, sillä se on muodostuntut kiinteytymättömistä laavakappaleista ja hiekasta. Tämä liikkuva materiaali voi helposti rapautua aaltojen voimasta ja vajota mereen, USGS varoittaa.