Etelä-Korealainen nostoryhmä on löytänyt Venäjän-Japanin sodassa uponneen venäläisen kaapparialuksen Etelä-Korean edustalta.

Shinil Group -niminen ryhmä tiedotti löydöstä sunnuntaina. Alus löydettiin Ulleungdon saaren edustalta 425 metrin syvyydestä.

Kahden miehitetyn sukellusveneen avulla otettu kuvamateriaali vahvisti aluksen olevan kaapparialus Dmitrii Donskoi, jonka kerrotaan kuljettaneen laivaston varoja.

Alus löydettiin Ulleungdon saaren (merkittynä punaisella) edustalta.

Tarinan mukaan aluksen ruumassa on 5 500 kultaharkkolaatikkoa ja 200 tonnia kultakolikoita. Shinil Group on arvioinut lastin kokonaisarvoksi 113 miljardia euroa. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, mitä aluksen ruumasta todellisuudessa löytyy.

Dmitrii Donskoi osallistui sodan Japanin eduksi ratkaisseesseen Tsushiman meritaisteluun. Se onnistui ensin pakenemaan hyökkäystä, mutta Japanin laivasto tavoitti sen pian aluksen ollessa matkalla kohti Vladivostokin satamaa.

”Kranaatit olivat vaurioittaneet aluksen runkoa vakavasti. Sen perä on lähes tuhoutunut, mutta aluksen kansi ja sivut ovat hyvin säilyneet”, nostoryhmä kertoi tiedotteessaan.

Valtaosa aluksen lähes kuudensadan hengen miehistöstä pelastautui Ulleungdon saarelle, jossa Japani vangitsi heidät.

Dmitrii Donskoi täydessä loistossaan. (Kuva: Shinil Group)

Shinil Group suunnittelee parhaillaan nosto-operaation aloittamista. Sen on määrä alkaa aikaisintaan lokakuussa.

Mikäli tarinat aluksen arvokkaasta lastista pitävät paikkansa, Shinil Group lahjoittaa puolet sen arvosta takaisin Venäjälle. Osan potista yhtiö kertoo lahjoittavansa Venäjän ja Etelä-Korean välisen junaradan rakentamishankkeseen sekä Ulleungdon saaren turismihankkeisiin.

Nostoryhmän julkaiseman videon voit katsoa alta:

Aiheesta uutisoi The Telegraph.