Tutkijat ovat hämmentyneitä, sillä Saturnuksen ja sen renkaiden välinen 2000 kilometrin levyinen alue näyttäisi olevan lähes vapaa avaruuspölystä.

”Alue on ilmeisesti ”suuri tyhjyys”, Cassinin projektipäällikkö Earl Maize Nasan Jet Propulsion Laboratorysta kertoo.

”Cassini jatkaa tutkimuksiaan sillä aikaa, kun tiedemiehemme selvittävät miksi alueella on huomattavasti vähemmän pölyä kuin odotimme.”

Tutkijat olivat varautuneet käyttämään luotaimen neljämetristä lautasenmuotoista antennia suojakilpenä suuressa osassa myös tulevista läpilennoista, mutta nyt tälle varasuunnitelmalle ei näytä olevan perusteita. Uutinen on erinomainen, sillä se mahdollistaa kaikkien Cassinin mittalaitteiden käyttämisen.

Viimeviikkoisella ensilennollaan Cassini teki mittauksia magnetometrillään ja Radio and Plasma Wave Science (RPWS) -laitteellaan. RPWS-laitteen ansiosta tutkijat tietävät nyt, että alue todella on lähes vapaa pölystä. Laite on suunniteltu latautuneiden hiukkasten tunnistamiseen, jotka kuuluvat tyypillisesti vihellysääninä. Pölyhiukkasten osumat kuuluvat rasahduksina ja pamauksina ja ne peittävät vihellykset tehokkaasti.

”Olimme hämmentyneitä. Emme osanneet odottaa tällaista tulosta. Olen kuunnellut ensimmäisen lennon nauhoitteen läpi useita kertoja ja voin laskea mittalaitteisiin osuneet pölyhiukkaset kahden käden sormilla”, William Kurth Iowan yliopistosta kertoo.

Videoleikkeen voit kuunnella alta. Ensimmäinen vertailuleike on tallennettu 18. joulukuuta 2016, kun Cassini lensi Saturnuksen renkaiden ulkopuolelta. Nauhoitteelta kuuluu, kuinka mittalaitteisto tallensi satojen pölyhiukkasten osumat sekunnissa. Jälkimmäinen leike on viimeviikkoiselta sukellukselta.

Luotain sukeltaa Saturnuksen renkaiden väliin jälleen tänään. Se on järjestyksessään toinen kahdestakymmenestäkahdesta sukelluksesta.

Lisätietoja osoitteesta: https://www.jpl.nasa.gov/spaceimages/details.php?id=pia21446

&bsp