Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman kertoi tiistaina, että maa suunnittelee valtavaa satojen miljardien euroen suuruista hanketta, jonka tavoite on perustaa uusi futuristinen kaupunki Punaisenmeren rannikolle.

Suunnitellun kaupungin nimi on Neom. Huippumodernin kaupungin ensimmäisen vaiheen pitäisi suunnitelmien mukaan olla valmis vuonna 2025, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Erikoista on, että kaupungille varattu erityisalue ulottuu Jordanian ja Egyptin maille. Saudi-Arabia toivoo, että vyöhykkeestä tulee maailmankaupan solmukohta.

Neom-kaupungin on suunnitelmien mukaan olla kaupunki, jossa esimerkiksi robotiikka, lennokit ja uusiutuva energia on tärkeässä roolissa.

Suunnitelmien mukaan perinteisiä energiamuotoja ei kaupungissa hyödynnettäisi lainkaan, vaan energia tulisi uusiutuvista energiamuodoista. Luonnollisesti myös esimerkiksi sähköautot olisivat kaupungissa hallitsevassa roolissa.

Hankkeelle varattu alue kattaa noin 26 000 neliökilometriä. Rakentamisen kustannukset ovat yli 500 miljardia dollaria eli yli 400 miljardia euroa. Rahoitusta hankkeelle tulee Saudi-Arabian hallitukselta sekä maan jättimäiseltä öljyrahastolta. Hanketta rahoittavat myös kansainväliset sijoittajat, ilmoitti Saudi-Arabian kruununprinssi.

Suunnitelmien tarkoitus on valmistella Saudi-Arabiaa aikakauteen, jolloin öljyn merkitys sen taloudessa on nykyistä pienempi. Viime aikoina Saudi-Arabia on kertonut aikovansa myös myydä osuuden sen öljyjätistä Saudi Aramcosta sekä lopettanut naisten ajokiellon.

Saudi-Arabia julkaisi tiistaina myös videon, jossa esitellään kaupunkisuunnitelmaa tarkemmin. Videolla korostuu se, että naisten asema kaupungissa näyttää olevan suhteellisen vapaa verrattuna tilanteeseen tällä hetkellä maassa. Videolla hanketta kuvataan jopa ”maailman kunnianhimoisimmaksi projektiksi”.