Tekniikan Maailma kertoi taannoin Saudi-Arabiassa sijaitsevan Harrat Khaybarin laavakentältä löydetyistä valtavista kivimonumenteista, joiden on arvioitu olevan jopa 7 000 vuotta vanhoja.

Satoja tai jopa tuhansia vastaavia rakennelmia on löydetty Saudi-Arabian lisäksi Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan aavikoilta. Niiden alkuperä ja tarkoitus on kuitenkin mysteeri.

Länsi-Australian yliopiston arkeologi David Kennedy on tutkinut vastaavia monumentteja Jordaniassa kahden vuosikymmenen ajan. Kennedyn aiemman LiveScience-lehdessä julkaistun artikkelin herättämän maailmanlaajuisen huomion myötä Saudi-Arabia kutsui Kennedyn suorittamaan alueelle tarkempia tutkimuksia.

Maa on tähän asti kieltänyt tutkimuslentokoneiden lennot Harrat Khaybarin alueen yläpuolella, minkä vuoksi arkeologit ovat joutuneet turvautumaan satelliittikuvien ja rajallisiin maan tasolla suoritettujen havaintojen tarjoamaan informaatioon.

Viidenneksi suurin kivimonumentti on 373 metriä pitkä ja 80 metriä leveä. (Kuva: APAAME, APAAME_20171027_DLK-0465)

”On elintärkeää, että ilmatutkimus (ja satelliittikuvien tulkinta) voidaan yhdistää mahdollisimman suureen määrään maatason tutkimuksia”, Kennedy toteaa LiveSciencen tuoreessa artikkelissa.

”Maatason tutkimukset ovat kuitenkin vasta lapsenkengissään. Viimeisen parin viikon aikana käynnistyneet ilmakuvaukset ovat alkaneet hyvin, mutta niitä täytyy jatkaa välittömästi alueen systemaattisen kartoituksen kannalta.”

Porteiksi nimitettyjä monumentteja on tunnistettu Harrat Khaybarin laavakentältä kaikkiaan 389. Niistä valtaosa on 50–150 metrin pituisia. Suurin yksittäinen monumentti on yli puoli kilometriä pitkä.

Kennedy toivoo nyt auenneiden tutkimusovien tarjoavan vastauksia monumenttien tarkasta iästä ja käyttötarkoituksesta.

(APAAME, APAAME_20171029_DLK-700)

(Google Earth)