Amatööriarkeologit ovat löytäneet Saudi-Arabian länsiosassa sijaitsevalta Harrat Khaybarin laavakentältä valtavia monumentteja, joiden uskotaan olevan tuhansia vuosia vanhoja.

Alueen ilmakuvat ovat paljastaneet lähes neljäsataa erikokoista kivistä rakennettua matalaa ”porttia”, joiden havaitseminen maan tasolta on hyvin vaikeaa.

Porteiksi nimitettyjä monumentteja on tunnistettu kaikkiaan 389. Niistä valtaosa on 50–150 metrin pituisia. Suurin yksittäinen monumentti on yli puoli kilometriä pitkä.

Saudiarabialaisten amatööriarkeologien työtä jatkaneen Länsi-Australian yliopiston tutkija David Kennedyn mukaan löytö osoittaa alueen olleen tuhansia vuosia sitten huomattavasti nykyistä suotuisampi ihmisasutuksen kannalta.

”Laavakentät ovat tyypillisesti arkeologisesti rikkaita, mikä viittaa niiden olleen aikanaan kosteampia ja kasvillisuuden kannalta suotuisia paikkoja. Tätä näkemystä tukevat viimeaikaiset kenttätutkimukset, jotka ovat paljastaneet laavekentiltä merkkejä asutuskeskuksista”, Kennedy toteaa raportissaan.

Kennedy ei kuitenkaan osaa vielä vastata siihen, mitä tarkoitusta varten monumentit on rakennettu.

Saudi-Arabian laavakenttien tutkimus on tähän asti ollut hyvin rajallista, mutta vastaavia rakennelmia on löydetty laajalti muualta Lähi-Idästä. Esimerkiksi Jordanian autiomaasta löydettyjen tuhansien vastaavien kivirakennelmien on ehdotettu helpottaneen metsästämistä.

”Porttien” lisäksi ilmakuvat ovat paljastaneet myös monimutkaisempia kivikuvioita sekä ympyränmuotoisia rakennelmia, joiden uskotaan olevan muinaisia hautakumpuja.

Monumenttien tarkan iän ja tarkoituksen selvittäminen edellyttää kenttätutkimuksia.

Kennedyn tutkimusraportti on julkaistu Arabian Archaeology and Epigraphy -tiedejulkaisussa. Aiheesta kertoo ScienceAlert.

(D. Kennedy, Arabian Archaeology and Epigraphy)