Yhdysvaltain maakaasuteollisuus vuotaa metaania ilmakehään huomattavasti aiemmin luultua enemmän, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Vaikka maakaasu tuottaa poltettuna muita fossiilisia polttoaineita vähemmän hiilidioksidia, on se sellaisenaan voimakas kasvihuonekaasu.

Ero selittyy pääasiassa sillä, että aiemmissa tutkimuksissa ei oltu otettu huomioon päästöjä, jotka syntyvät epänormaaleissa olosuhteissa.

Tekniikan Maailma on aikaisemmin uutisoinut vesialueilta ja kosteikoilta nousevien metaanikuplien uhkaavan kiihdyttää ilmastonlämpenemistä entisestään. Kyseessä on itseään ruokkiva noidankehä, jossa ilmaston lämpeneminen lisää metaanikuplien syntymistä.

Tuoreessa raportissa tutkittiin Yhdysvaltain maakaasuteollisuuden metaanivuotoja neljän vuoden ajalta vuosina 2012–2016. Tutkimuksessa keskityttiin maan suurimpiin maakaasukeskittymiin ja laitoksiin. Lopuksi tutkijat skaalasivat arvionsa vastaamaan koko valtion maakaasuteollisuuden vuotoja.

Tutkimuksen mukaan maakaasuteollisuuden tuotantoketjun päästöt ovat 60 prosenttia suuremmat kuin Yhdysvaltain ympäristönsuojeluvirasto arvioi vuonna 2015.

Tutkijoiden mukaan suuri ero selittyy pääasiassa sillä, että aiemmissa tutkimuksissa ei oltu otettu huomioon päästöjä, jotka syntyvät epänormaaleissa olosuhteissa, kuten tuotantoketjun vikatilanteessa.

Tutkimus on julkaistu tänään perjantaina Science-tiedejulkaisussa.