Voisi luulla, että yllättävän yleiseurooppalainen konsernituote ei voisi olla monille mieliksi, mutta Seat Toledo tekee tässä poikkeuksen. Se puhuttelee erityisesti niitä, jotka käyttävät auton ostoon omaa rahaansa.

Toledo herättää huomiota ennen kaikkea ponnekkaalla keulallaan. Sisätiloja on neljälle aikuiselle riittävästi, viidennellekin tilapäisistuntaan. Ajoasento on erittäin tukeva, ja polkimille asettuu ilokseen yli kaksimetrinenkin. Kytkimen pohjaan painaminen vaatii kuitenkin lantion oikaisemista, vaikka muut kohteet olisivatkin sopivalla etäisyydellä. Tavaratilan koko yllättää positiivisesti, varsinkin moitittavan pienen kuormausaukon takana.

Varustelu on koeajomme huokeassa 124 900 markan perusmallissa asiallista. Kaikki tarvittava löytyy, muun muassa neljä turvatyynyä, istuin- ja ohjauspyöräsäädöt, vararengas ja etuikkunoissa peräti sähkösäätö. Valot ovat kantavat ja leveät. Melko tavanomainen 1,6-litrainen moottori esiteltiin Audi A3:ssa 1996 eikä sitä saa sotkea VW:n vanhempaan samankokoiseen. Testiautomme jäi hieman luvatusta 11,7 s / 0-100 km/h -arvosta, mutta suoriutui silti aivan tämänkokoiselle perheautolle kelvollisessa ajassa.

Toledon ajettavuus ja hallittavuus ovat kiitettävää luokkaa. Auto keskittää pysäköintinopeutta kovemmalla vauhdilla hyvin, ja jarrut sekä ajonvakautusjärjestelmä huolehtivat pidosta. Negatiivinen huomio ajon aikana oli moottorin melu suuremmilla nopeuksilla. Sen sijaan hissukseen ajettaessa, pienemmillä kierroksilla, ei kuulunut juuri mitään.

SEAT TOLEDO 1,6 STELLA

MAAHANTUOJA: AutoSpan Oy, Hitsaajankatu 7 C, 00810 Helsinki

puh. (09) 759 2210

HINTA: 124 900 mk

(Lyhennelmä Jarmo Sukavan artikkelista TM 13/99, s. 128-133)