seat_logoSeatin historia ulottuu vuoteen 1919, jolloin yhtiö aloitti Espanjassa Fiatin maahantuojana. Nykyisen nimensä Seat, joka tulee sanoista Sociedad Española de Automóviles de Turismo, yhtiö sai vuonna 1950, kun se siirtyi valtion haltuun lähes kolmeksi vuosikymmeneksi. Sen jälkeen oli lyhyt itsenäisyyden aika, ennen kuin yhtiö Volkswagen Group osti Seatin.

Autojen valmistuksen Seat aloitti vuonna 1953, jolloin kaikki mallit olivat lisenssillä tehtyjä Fiateja. Vuodesta 1965 alkaen niitä alettiin viedä ulkomaille muun muassa Suomeen, ja suuri osa meillä 1970-luvulla myydyistä Fiat 600- ja 127-malleista olikin espanjalaisia Seateja. Espanjassa kehitettiin jo tuolloin täysin omia malleja, kuten 133. Ensimmäinen ”aito” Seat oli vuonna 1984 esitelty Giugiaron muotoilema Ibiza ja sitä seurasi suurempi Toledo.

Volkswagenin siirryttyä omistajaksi Seateissa on käytetty samaa tekniikkaa kuin konsernin muissa autoissa. Espanjalaisyhtiön tulevaisuus oli jo vaakalaudalla, mutta vuodesta 2013 alkaen sen valmistamien autojen myynti on kasvanut ja tulevaisuus on nyt turvattu. Ibiza on edelleen tärkeä osa mallistoa, mutta Leon on eniten myyty malli ja Toledo tuli tauon jälkeen takaisin. Seat ei ole mukana katumaastureiden markkinoilla, mutta tilanne korjaantuu vuonna 2016.

Lue myös:

Näytä kaikki Seat-aiheiset artikkelit

Katso myös autohinnastosta eri mallien myyntihinnat.