Segwayllä liikkuva joutuu usein vastaamaan kysymykseen: miten tuo oikein pysyy pystyssä?

Segwayksi nimetty kummajainen on yhdysvaltalaisen Dean Kamenin kehittämä kaksipyöräinen, huipputekninen akkukäyttöinen kulkuneuvo. Sen suunnitteluun ja valmistamiseen käytettiin kymmenen vuoden aikana yli 100 miljoonaa dollaria.

Segwayn salaisuus on sen gyroissa, jotka tietokoneohjelman avulla pitävät huolen kuljettajan tasapainosta. Laite tunnistaa koko ajan, missä asennossa ajaja kulloinkin on. Pienen alkutotuttelun jälkeen olo tuntuu yhtä tukevalta kuin maankamaralla seistessä.

Jos nojaa eteenpäin, laite ”korjaa” kallistuman kiihdyttämällä liikettä eteenpäin. Mitä enemmän nojaa eteenpäin, sitä kovempi on vauhti. Taaksepäin nojatessa vauhti hidastuu. Kaikki tapahtuu täysin portaattomasti, perinteisiä vaihteita laitteessa ei ole.

Segwayssä ei varsinaisesti ole jarruja; jarruttaminen tapahtuu vain nojaamalla taaksepäin. Laite pysähtyy yhtä nopeasti kuin esimerkiksi polkupyörä. Gyrojen ansiosta nopeatkaan jarrutukset eivät pudota kuljettajaa kyydistä. Laitetta ohjataan tukitangon vasemmalla puolella olevalla kierrettävällä ohjausnupilla, joka on Segwayn ainoa säätölaite.

Segway on suunniteltu pääasiassa jalkakäytävä- ja pyörätiekäyttöön. Se kääntyy paikallaan, mikä on kätevää ajettaessa väkijoukossa tai esimerkiksi sisälle hissiin.

Suurten, halkaisijaltaan 50-senttisten pyörien takia meno on tasaista eikä pienistä kuopista tai mukulakivistä ole haittaa. J Segway menee leveytensä puolesta melkein samasta tilasta kuin ajajakin. Laite on lähes äänetön.

Huippunopeus on noin 22 km/h. Painoa on 38 kg ja toimintasäde kuljettajan painosta ja ajotavasta riippuen 15–24 km. Latausaika akuille on 3–4 tuntia. Tasainen, rauhallinen ajotapa vie pisimmälle, eniten virtaa kuluttavat nopeat kiihdytykset sekä pitkät ylä- ja alamäet. Segwayssä on suojaus varkauksien varalle. Se on varastettuna käyttökelvoton, ja uuden avaimen saa vain tehtaalta.

Yhdysvalloissa Segway on hyväksytty useimmissa osavaltioissa käytettäväksi jalkakäytävillä ja pyöräteillä, ja suurimman käyttäjäryhmän muodostavat postinjakajat sekä poliisi. Lisäksi varteenotettavia käyttäjiä ovat liikuntavammaiset. Euroopassa laitteella on EU-komission hyväksyntä, täällä sitä ei ole luokiteltu moottoriajoneuvoksi.

Laitteen isopyöräinen versio maksaa Suomeen tuotuna noin 4 500 euroa. Segwaytä voi tilata Amazonin (www.amazon.com) ja englantilaisen Planet Moton kautta (www.planetmoto.co.uk). Laitteesta saa lisätietoja valmistajan kotisivuilta (www.segway.com) ja harrastajien keskustelupalstalta (www.segwaychat.com)

(Tiivistelmä Jorma Österin artikkelista TM 20/04, s. 44)