Firefox Quantum on kaikkien tunteman selainohjelmiston betaversio, joka sisältää siinä määrin parannuksia ja viilauksia, että uusi nimi on perusteltu.

Vanha selain on moniin kilpailijoihinsa verrattuna kovin hidas ja tahmaisen oloinen, joten uusi versio keskittyy suorituskyvyn parantamiseen. Niinpä Firefox Quantum on valmistajansa Mozillan mukaan noin kaksi kertaa sähäkämpi kuin tavallinen Firefox ja keskimäärin myös vikkelämpi kuin esimerkiksi Google Chrome.

Mozillan mukaan Firefox Quantum on nopeampi kuin Chrome.

Väitteet perustuvat Speedometer 2.0 -mittausohjelmistoon. Kyseinen testi simuloi tyypillisten verkkosovellusten toimintanopeutta, ja tulokset antavat osviittaa siitä, mihin uusi Firefox Quantum parhaimmillaan kykenee.

Uudistettu css-ohjelmarunko osaa nimittäin jakaa kuormaa useille suoritinytimille. Käytössä oleva ”päällimmäinen” välilehti saa automaattisesti korkeimman prioriteetin, joten se latautuu ja toimii nopeammin kuin muut.

Lisäksi Firefox Quantum hyödyntää tietokoneen resursseja fiksusti. Uusi versio käyttää noin kolmanneksen vähemmän keskusmuistia. Tämä optimointi parantaa käytettävyyttä etenkin vanhemmilla kokoonpanoilla ja silloin, kun muistia on vähemmän kuin välttämättömänä pidetyt kahdeksan gigatavua.

Kaiken kaikkiaan kehittäjät väittävät korjanneensa 468 suorituskykyyn liittyvää ongelmaa, pullonkaulaa ja/tai lieveilmiötä.

Osa koodista on kirjoitettu täysin uusiksi, mikä tuli huomattua myös Tekniikan Maailman toimituksen omissa kokeiluissa. Selain nimittäin käyttäytyy eri tavalla kuin edellinen versio: vaste tekemiseen on hyvä, yhteensopivuus vaikuttaa olevan mallillaan, eikä häiritseviä piirteitä nouse esiin. Alustavien vaikutelmien mukaan macOS-versiossa ilmenee toistaiseksi eniten bugeja, mutta mitään tavallisesta poikkeavaa ei ole vielä tullut vastaan.

Beta on kuitenkin aina beta, joten Firefox Quantum ei siis nykyisellään ole valmis, vaan se toimii parhaiten testikäytössä yhden tai kahden muun selaimen kaverina.

Myös käytettävyyttä ja ulkoasua on viilattu modernimpaan suuntaan, joten Firefox Quantum vaikuttaa lupaavalta. Selainohjelmiston betaversio (Android, Linux, iOS, macOS, Windows) on ladattavissa jo nyt ja virallinen julkaisuversio tulee jakeluun myöhemmin.