Pari vuotta sitten teimme pikakokeen Electroluxin Trilobite-robottipölynimurista ja arvelimme sen saavan ennen pitkää seuraajia. Nyt kilpailijoita on markkinoilla jo kaksin kappalein. Ja kehitystä on tapahtunut.

* Kärcher RC-3000 * iRobot Roomba

Internetissä tuotteitaan myyvä Robokeskus Ky :n valikoimiin kuuluu myös kotikäyttöön tarkoitettuja siivousrobotteja. Saimme pikaiseen kokeiluun iRobot Roomba – ja Kärcher RC-3000 -mallit.

Kärcherissa on pyörivä harja, joka heittää roskat pieneen rikkasäilöön. Kun laite ajaa latausasemaansa, siinä oleva pölyimuri imee automaattisesti roskat robotin säilöstä vaihdettavaan pölypussiin.

Kärcher navigoi törmäämällä pehmeällä puskurillaan. Se voidaan ohjelmoida käymään kolmen, kuuden tai yhdeksän tunnin puhdistusjakso, tai sitten voidaan valita jatkuva toiminta. Normaalisti se kulkee satunnaisperiaatteen mukaan, mutta jos pölysäiliö tunnistaa poikkeuksellista likaantumista, se valitsee automaattisesti joko hitaan, edestakaisen tai säteittäisen ajon.

Latausaseman kanssa se kommunikoi infrapunasäteillä ja suunnistaa automaattisesti niitä ”pitkin” asemalle, kun akut tarvitsevat latausta. Laitteessa on myös kaksi tunnistinta, jotka estävät sen putoamisen portaisiin.

Myös Roombassa on pyörivä lakaisuharja, mutta sen rinnalla on kyljestä ulostuleva kaksivartinen varsiharja, joka syöttää roskia lakaisuharjalle säiliöön heitettäväksi. Lisäksi laitteessa on myös pienitehoinen imuri, jonka suutin on lakaisuharjan takana. Roskat joutuvat pieneen tyhjennettävään säiliöön. Imurissa on vaihdettava poistoilmasuodatin.

Myös Roomba navigoi törmäilemällä, mutta kolahdusten lisäksi muukin sen aiheuttama ääni on melkoinen. Kun Roomba on nostettu lattialle, se käynnistetään valitsemalla joko pieni (S), keskikokoinen (M) tai suuri (L) huone. Tämän jälkeen se aloittaa ohjelmansa pyörimällä ensin spiraalimaisesti paikoillaan. Roomba ei putoa portaisiin, ja sen toiminta-aluetta voidaan lisäksi rajoittaa vakiovarustukseen kuuluvalla ”virtuaalisella” seinällä.

Roomba pitää liittää käsin laturiin ja käynnistää aina ennen siivousta. Mutta käsinkäynnistyksestä saa hyvän tuntipalkan, sillä Roomba maksaa 1000 euroa vähemmän kuin Kärcher.

Kokeilimme robotteja erilaisissa ja eri tavalla kalustetuissa huoneissa, joissa oli myös erilaisia mattoja ja lattiapintoja.

Roomba on selvästi porukan paras siivooja, mutta nurkkaan sekään ei yllä. Huonona puolena voi pitää sen ronskeja otteita. Se kolistelee varsin voimakkaasti seiniä ja huonekaluja vasten.

Kärcherin puhdistustulos on huonompi. Se ei esimerkiksi aina pysty poimimaan klemmareita lattialta, mutta selviää muruista ja hiekasta hyvin.

Myöskin Kärcher törmäilee, mutta huomattavasti hellävaraisemmin kuin Roomba ja on muutenkin paljon hiljaisempi. Yllättävää on se, että Kärcherin tasoisessa laitteessa ei ole yksinkertaista ajastinta.

Jos laitteita vertaa pikakokeessa olleeseen vanhempaan Trilobiteen, josta on jo tullut uusi versio, niin ultraäänitutkansa ansiosta Trilobite on ympäristölleen huomattavasti hellävaraisempi. Se ei törmäile seiniin, joten Trilobite on ehkä jo salikelpoinen, vaikka se onkin hieman Rombaakin äänekkäämpi. Ajastimen ansiosta myös Trilobiten työskentely voidaan mukavammin ohjata haluttuihin aikoihin ja jaksoihin.

(Tiivistelmä Antti Purhosen artikkelista TM 1/05, s. 44-45)