Voisiko aurinkokuntaan vierailulle tullut sikarinmuotoinen komeetta olla rikki mennyt avaruusolioiden alus?

Ajatus kuulostaa koomiselta, ja käytännössä varmasti se ei ole sellainen. Idean on kuitenkin heittänyt ilmoille blogissaan yhdysvaltalaisen Penn State Universityn tutkija Jason Wright. Hänen mukaansa komeetta näyttää vierivän samalla kuin alus, jonka moottorit ovat menneet rikki.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että astronomit aikovat pian käyttää yhtä maailman suurimmista teleskoopeista tarkistaakseen, löytyykö tuosta mystisestä Oumuamua-nimen saaneesta taivaankappaleesta merkkejä vieraasta teknologiasta.

Oumuamuaksi nimetty asteroidi oli matkannut miljoonia vuosia ennen saapumistaan aurinkokuntaamme. 400 metrin mittainen asteroidi on erittäin pitkän mallinen – se muistuttaa jättimäistä sikaria. Asteroidin pinta on tummanpunertava. Kappale kierähtää akselinsa ympäri kerran 7,3 tunnissa.

”Tämä epätavallisen suuri kirkkauden vaihtelu tarkoittaa, että kappale on hyvin pitkulainen: noin 10 kertaa pitempi kuin sen leveys ja sillä on monimutkainen kiertynyt muoto. Havaitsimme myös, että se on tummanpunainen, samankaltainen aurinkokunnan ulko-osien kappaleiden kanssa, ja vahvistimme, että se on täysin eloton, ilman vähäisintäkään merkkiä tomusta sen ympärillä”, selitti aiemmin syksyllä tutkija Karen Meech.

Blogissaan Wright leikittelee ajatuksella, että kyseessä saattaa olla ulkoavaruuden teknologiaa hyödyntävä alus. Jos sen moottorit vikaantuisivat, ne eivät pääsisi karkaamaan galaksista vaan ne päätyisivät leijailemaan ympäriinsä niin kuin mikä tahansa tähtienvälinen komeetta tai asteroidi, Wright kirjoittaa.

Jos niitä ei pysty ohjaamaan, ne alkaisivat ennen pitkään pyöriä samalla tavalla kuin asteroidi nyt pyörii.

”Vaikka sen moottori olisi rikki, se ei tarkoita, että radiolähetin on rikki.”

Wright nostaa esille ajatuksen, että esine voi olla niin sanottu ”Von Neumannin luotain”. Tällainen teoreettinen avaruusalus rakentaa itsestään uusia versioita vieraillessaan eri galakseissa.

Asiaan saataneen lisävalaistusta vielä tällä viikolla, jos tutkijat onnistuvat tekemään aluksesta lisähavaintoja.

Edelleen on käytännössä varmaa, että aluksesta ei paljastu teknologian merkkejä. Mutta onhan se erikoisen näköinen.