Sinivalas on maailman suurikokoisin ja painavin eläin. Se ei kuitenkaan ole suurin olemassa oleva organismi – lähellekään.

Yhdysvalloissa, Oregonin osavaltiossa elää nimittäin sieniyhdyskunta, joka on levittäytynyt lähes kymmenen neliökilometrin kokoiselle alueelle. Se tunnistettiin Malheurin kansallispuiston alueelta vuonna 1998, kun tutkijat lähtivät selvittämään puiden salaperäisiä joukkokuolemia.

Ilmakuvien avulla alueen kartoitettuaan tutkijat ottivat näytteitä 112 kuolleesta tai kuolevasta puusta ja huomasivat, että mäntymesisieni (Armillaria solidipes) oli pesiytynyt puiden juuriin. Myöhemmin tutkijat oppivat, että sama klooniyhdyskunta oli pesiytynyt 61 puun juurakkoon.

Mäntymesisieni on levinnyt laajalle alueelle pohjoisella pallonpuoliskolla. Sitä tavataan myös Suomessa. (Kuva: W.J.Pilsak/Wikimedia Commons)

Sieniyhdyskunta täyttää organismin tunnusmerkit, sillä sen solut kommunikoivat keskenään, se on itsenäinen ja kasvaa yhdessä. Sieniyhdyskunnan uskotaan olevan 2400–8650 vuoden ikäinen. Sen massan on arvioitu olevan noin 605 tonnia.

Iältään se ei kuitenkaan vedä vertoja maailman vanhimmille organismeille, jotka nekin ovat melko vaikuttavan kokoisia. Massaltaan suurikokoisin organismi elää nykytiedon mukaan niin ikään Yhdysvalloissa, Utahin osavaltiossa.

”Vain” 0,43 neliökilometrin alueelle levittäytyneen amerikanhaapayhdyskunnan kokonaismassa on noin 6000 tonnia. Pando-nimellä tunnetun organismin uskotaan eläneen noin 80 000 vuotta.

Pando on latinaa ja tarkoittaa ”Minä kasvan”. Organismi tunnetaan myös lempinimellä ”Vapiseva jättiläinen.” (Kuva: J Zapell/Wikimedia Commons)

Vanhin elävä organismi on kuitenkin ollut olemassa jo 100 000 vuotta sitten. Portugalilaistutkijat raportoivat vuonna 2006 löytäneensä välimereltä, Ibizan saaren pohjoispuolelta valtavankokoisen Posidonia oceanica -meriheinän yhdyskunnan, joka levittäytyy viidentoista kilometrin pituiselle alueelle. Aiemmin sen uskottiin syntyneen jo 200 000 vuotta sitten, mutta vuonna 2012 organismin ikä arvioitiin uudelleen.

Posidonia oceanica (Kuva: Alberto Romeo/Wikimedia Commons)