Venäjälle Siperiaan vuonna 2016 pudonneessa meteoriitissa oli mukana mineraalia, jota ei ole koskaan aikaisemmin nähty Maassa, kertoo Science Alert.

Uralin ja Novosibirskin yliopistojen sekä Venäjän tiedeakatemian geologisen instituutin tutkijat kertoivat löydöstään meteoriittitutkijoiden kokouksessa Moskovassa tällä viikolla.

Löydettyä mineraalia ei ole vielä virallisesti dokumentoitu. Tutkijat ovat kuitenkin antaneet sille nimeksi uakitiitti. Nimensä mineraali on saanut mukaan Siperiassa olevan Uakitin alueen mukaan, minne meteoriitti putosi.

Uakitiittia on meteorissa äärimmäisen vähän. Suurin osa meteoriitista on rauta-nikkeli-yhdistettä, ja kaksi prosenttia mineraalista on harvinaisempia mineraaleja, joita muodostuu enimmäkseen avaruudesta.

Uakitiittia oli meteorissa niin pieniä määriä, että näytteitä on vaikea tutkia. Kooltaan jäänteet olivat vain noin 5 mikrometriä. Vertailun vuoksi: ihmisen hiuksen paksuus on keskimäärin 99 mikrometriä. Mineraalinäytteet ovat siis paljon hiustakin ohuempia.

”Valitettavasti emme saaneet selville kaikkia uakitiitin fysikaalisia ja optisia ominaisuuksia, koska hiukkaset olivat hyvin pieniä”, tutkijat kertovat.

Sen verran kuitenkin ilmeni, että uakitiitti on rakenteeltaan samanlaista kuin kaksi muuta avaruudessa syntyvää mineraalia, carlsbergiitti ja osborniitti, joissa molemmissa on typpeä.

Tutkijoiden mukaan mineraalilla on samanlaisia ominaisuuksia kuin synteettisellä vanadiumnitridillä. Tällöin se olisi vaaleanharmaata, ja valolla heijastettuna siinä näkyisi vaaleanpunaisia sävyjä. Kovuudeltaan se olisi noin 9–10 Mohsin kovuusasteikolla, missä 10 tarkoittaa yhtä kovaa kuin timantti, joka on kovin tunnettu mineraali.

Tutkimusraporttiin voi perehtyä tarkemmin täällä.