Kaikki tietävät hyvin, että tupakkateollisuus on vuosikymmenien mittaan vähemmän kunniakkaasti vähätellyt tutkimustuloksia tupakoinnin vaaroista.

Kovin paljon puhtaammilla papereilla ei selviä sokeriteollisuuskaan, ilmenee tiistaina julkaistusta uudesta UC San Francison yliopiston tutkimuksesta.

Sokerin terveyshaitoista on käyty laajaa keskustelua viime vuosina, ja tietoisuus sokerin terveyshaitoista on ollut kasvussa.  Monet ravintotieteilijät ovat nykyisin sitä mieltä, että sokeri on syypää moniin ongelmiin ihmisten ruokavaliossa jopa paljon enemmän kuin huonosta maineesta kärsinyt rasva.

PLOS Biology -julkaisussa ilmestynyt tutkimus paljastaa, että sokeriteollisuuden yhdysvaltalainen etujärjestö Sugar Association yritti jo 50 vuotta sitten piilotella tutkimustuloksia, joissa paljastui sokerin haitallisia terveysvaikutuksia jyrsijöille tehtävissä eläinkokeissa.

Lehdessä kerrotaan kahdesta julkistamatta jääneestä tutkimuksessa, joita sokeriteollisuus rahoitti 1960-luvun lopussa. Molemmissa tutkittiin sitä, millaisia vaikutuksia sokerin syöttämisellä oli rotille.

Ensimmäisessä tutkimuksessa yhdelle rottaryhmälle syötettiin muun muassa muroista, pavuista ja kalasta tasapainoisesti koostuvaa ruokaa. Toinen ryhmä rottia sai vahvasti sokeripitoista ruokaa.

Sokeria syövät rotat saivat enemmän aivohalvauksia, sydänkohtauksia ja sydänsairauksia, ja niiden veren rasva-arvot nousivat koholle.

Toisessa kokeessa rotat jaettiin ryhmiin, jossa toiset söivät sokeripitoista ja toiset tärkkelyspitoista ruokaa. Sokerirotilla oli verenkierrossaan enemmän sellaista entsyymiä, joka ihmisillä liitetään virtsarakon syöpään.

Tutkimustulokset eivät kuitenkaan koskaan päässeet julkisuuteen. Tutkimusta rahoittanut Sugar Research Foundation keskeytti tutkimusprojektin ja jätti tulokset julkaisematta,

”Sugar Association todisti itselleen, että sokereista saaduilla kaloreilla on erilaisia vaikutuksia aineenvaihduntaan kuin tärkkelyksestä saadut kalorit”, päätutkija Christin Kearns sanoo tiedotteessa. ”Tämä on jyrkässä ristiriidassa sen silloisen ja nykyisen virallisen kannan kanssa, että kaikki kalorit ovat samanveroisia.”

Tutkijat sanovat, että jos tulokset olisi aikoinaan julkaistu, sokeria olisi voitu alkaa tutkia mahdollisena karsinogeeninä eli syövälle altistavana aineena.

”Tämä tapaus on jälleen yksi todiste siitä, että tupakkateollisuuden tavoin sokeriteollisuudella on pitkä historia sellaisten tieteellisten tutkimustulosten tukahduttamisessa, jotka eivät tue sen taloudellisia etuja”, sanoo tutkija Stanton Glantz.

Sugar Assocation sanoo tiedotteessaan, että uusi tutkimus on vain ”kokoelma spekulaatioita ja oletuksia tapahtumista, jotka tapahtuivta melkein viisi vuosikymmentä sitten”. Järjestö huomauttaa, että tutkijoita rahoittavat rahot ovat tunnetusti sokeriteollisuuden kriitikkoja.

Järjestön mukaan tutkimuksia ei julkaistu, koska ne olivat pahasti myöhässä ja ne ylittivät budjetin. Lisäksi viivytys ajoittui päällekkäin organisaation uudelleenjärjestäytymisen kanssa.