Ikääntymiseen liittyvä verkkokalvon rappeuma ja sen aiheuttama sokeutuminen voidaan hoitaa. Viiden vuoden kuluessa sokeutumisen hoito on yhtä helppoa kuin kaihileikkaus, uskovat tutkijat.

Professori Pete Coffey University College London -yliopistosta sekä lontoolaisen Moorfields Eye -sairaalan silmäkirurgian professori Lyndon da Cruz ovat onnistuneet palauttamaan hiipuvan näön kahdelle potilaalle.

Aiheesta uutisoi Guardian. Onnistuneiden toimenpiteiden tulokset on raportoitu tieteellisessä julkaisussa Nature Biotechnology.

Ennen toimenpidettä potilaiden näkö oli heikentynyt niin, etteivät he erottaneet kirjaimia painetusta tekstistä. Heidän silmän takaosaan asetettiin kantasoluista tehty ”laastari”. Kantasolut oli ohjelmoitu eriytymään verkkokalvon soluiksi.

Toimenpiteen ansiosta molempien potilaiden näkö parantui lähtötilanteesta. He pysyivät jälleen sekä lukemaan että tunnistamaan kasvoja, jotka aiemmin näkyivät vain harmaana sumuna.

Tutkijoiden tavoitteena oli hoitaa kymmentä potilasta, joilla on ”kostea” muoto ikääntymisen aiheuttamasta verkkokalvon rappeutumasta. Sen aiheuttaa äkillinen verisuonivuoto, mikä voi tuhota näkökykyä.

Kahdesta hoidetusta potilaasta nainen oli kuusikymppinen ja mies kahdeksankymppinen. Heidät valittiin tutkimukseen, koska heidän sairautensa oli edennyt jo pitkälle. Ilman hoitoa he olisivat sokeutuneet kokonaan kuudessa viikossa verisuonivuodon takia.