Urheilukilpailut ja kansainvälisen politiikan huippuhetket ikuistetaan lähes poikkeuksetta Canon- ja Nikon-kameroilla. Niihin on totuttu, niihin luotetaan ja ammattikuvaajille tarjotaan kattavat tuki- ja huoltopalvelut. Lisäksi objektiiveja riittää joka lähtöön.

Keskiviikkoiltana julkistettu Sony α9 on peilitön ammattilaiskamera, jonka on tarkoitus horjuttaa Canonin ja Nikonin valta-asemaa. Se sisältää maailman ensimmäisen pinorakenteisen kinokoon cmos-kennon (engl. stacked sensor).

Nopea ja hiljainen

Kennon taakse istutettu välimuisti mahdollistaa pikseleiden huippunopean luennan ja äänettömän elektronisen sulkimen. Nopeuden ansiosta kuvissa ja videoissa ei Sonyn mukaan pitäisi näkyä aiempien toteutusten artifakteja, kuten rolling shutter.

Kuvailmaisimen tarkkuus on urheilu- ja yleiskuvaukseen sopiva 24,2 megapikseliä. Kennoon on yhdistetty tehokas 5-akselinen vakain. Videot tallennetaan 4k ultra hd -tarkkuudella kennon koko leveydeltä, kyljessä on mikrofoni- sekä kuulokeliittimet ja näyttö kääntyy pystysuuntaan.

Nopeuteen liittyviä superlatiiveja ovat sarjakuvaus 20 ruutua sekunnissa sekä valonmittaus- ja tarkennustietojen luenta 60 kertaa sekunnissa.

Tarkennustestejä odotellessa

Kennolle sijoitettuja vaihetarkennuspisteitä on 693 ja ne kattavat 93 prosenttia kuva-alasta. Kohteen seuranta on valmistajan mukaan samaa tasoa kuin parhaissa peilietsinkameroissa, mutta todellisuus paljastuu vasta, kun kamera päätyy vaativien ammattilaisten käsiin.

Elektroninen etsin on aiempaa laadukkaampi, eikä se pimene edes nopean sarjakuvauksen aikana. Akkukesto pidempi, ja lisävirtaa saa erikseen myytävästä akkupaketista NPA-MQZ1K.

Ergonomiaa on hiottu ja varustelu vastannee ammattikuvaajien odotuksia. Niinpä esimerkiksi langattomaan kuviensiirtoon on ethernet-liitin, joka voi osoittautua kullan arvoiseksi esimerkiksi suurissa urheilukisoissa.

Pulaa pitkistä putkista

Sonyn suurin haaste ammattilaisten kiinnostuksen herättämisessä on objektiivivalikoima. Yhdessä Sony α9:n kanssa julkistettu Sony G FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS auttaa alkuun, mutta on silti vain pintaraapaisu verrattuna pitkien ja valovoimaisten Canon- ja Nikon-objektiivien valikoimaan.

Sony α9 tulee kauppoihin kesäkuussa. Ensimmäiset ennakkotilaushinnat ovat Suomessa asettuneet 5300 euron tietämiin. Se on jopa 1300 euroa vähemmän kuin Canon EOS 1D X Mark II ja 1700 euroa vähemmän kuin Nikon D5. Lisätietoja Sonyn järjestelmäkameroista löytää valmistajan suomenkielisiltä kotisivuilta.