Energiayhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen ihmettelee Aamulehden haastattelussa sähköauto-hypetystä.

”En ymmärrä sähköautojen lisäämistä. Ainakaan siihen ei pitäisi käyttää yhtään veroeuroa. Teslakin on tosi makea auto, mutta ennustan että yhtiö tekee vielä konkurssin. Niin suuria lupauksia se on antanut”, Anttonen sanoo Aamulehdelle.

Lue Anttosen ajatuksista lisää täällä.

”Kun sanot vain sanat digi, äly, robotti tai sähkö, jengi on sulaa vahaa, vaikka takana ei olisi substanssia ollenkaan. (…) Hyviä tarinoita pitää syntyä ja kehittää, se liittyy nykyiseen start-up-yrityskulttuuriin. Varmasti Elon Musk alkaa kohta myydä lippuja Mars-lennoille, ja Times Squarella on jono niitä haluavia!”

Anttonen kysyy, missä ovat näiden alojen yrittäjät, jotka oikeasti analysoisivat asiakkaiden tarpeita, tuloja ja yhtiönsä kassavirtoja. Suomalaisten perheiden elintaso ei voi nousta niin paljon, että kaikilla tai suurella osallakaan olisi aikoihin varaa sähköautoihin.

Sähköautojen suosio voi johtaa yllättäviin seurauksiin, Anttonen sanoo. Norjassa, jossa sähköautoja myydään eniten, myös bensiinin ja dieselin kysyntä on noussut ja joukkoliikenteen suosio vähentynyt.

”Saksassa ladattavien plug-in-hybridiautojen omistajista vain viisi prosenttia käyttää piuhaa eli siis todella ajaa sähköllä. Loput ottavat osto- ja veroedut ja jatkavat ajamista bensiinimoottorilla kuten ennenkin.”

Mika Anttosen mielestä suomalainen autoverotus on niin ikään hakoteillä, kun se tarjoaa rahakkaille jopa kymmenien tuhansien eurojen ”veroalen” kalliista lataushybridimalleista, Aamulehti kirjoittaa.