Tieteissarja Star Trekin avaruusalukset kykenivät kiihdyttämään itsensä huippunopeaan valoa nopeampaan poimuajoon.

Vaikka Star Trekissä poimunopeusasteikon määritelmä on vaihdellut (koska kyseessä on kuitenkin fiktiivinen tv-ohjelma), yleisimmän määritelmän mukaan poimu 10 on ääretön nopeus.

Nyt uudessa tutkimuksessa on laskettu, millaisia vaikutuksia poimu 10:n nopeudella kulkeminen aiheuttaisi ihmisille.

Tässä kohtaa hälytyskellojen pitäisi soida. Aivan kaikkialla ei ole soinut: amerikkalainen American Research Journal of Biosciences on julkaissut pilailumielessä kirjoitetun tutkimuksen, jossa tällaista tutkimuskysymystä on pyöritelty. Kolme muuta maineeltaan kyseenalaista tutkimusjulkaisua on hyväksynyt sen julkaistavaksi, kertoo Science Alert.

American Research Journal of Biosciences -lehden julkaisema tutkimus on käytännössä hennosti naamioitu versio Star Trek: Voyagerin jaksosta 31, nimeltään ”Threshold”.

Tuossa jaksossa sarjan hahmo saavuttaa kokeellisella laitteella 10 poimun nopeuden, minkä seurauksena hänen kehonsa alkaa muuttua kummalliseksi kalan ja ihmisen välimuodoksi.

Tapahtumia on kerrattu tutkimuspaperissa nimeltään ”Rapid Genetic and Developmental Morphological Change Following Extreme Celerity”, eli suomeksi suunnilleen ”Nopea geneettinen ja kehityksellinen morfologinen muutos, joka on seurausta äärimmäisestä nopeudesta”.

Tutkimuksen on kirjoittanut ”Lewis Zimmerman”, joka ei ole tietenkään aito nimi, vaan nimikin tulee Star Trek -sarjan hahmosta.

Dadaistisen tutkimuksen julkaissut American Research Journal of Biosciences narahti samanlaisesta mokata viime vuonna, kun se julkisti tekaistun tutkimuksen Tähtien sota -elokuvien mikroskooppisista ”midikloriaani”-organismeista.

Ongelmassa on kyse yleisemmin siitä, että  American Research Journal of Biosciences ja muut tutkimuksen hyväksyneet julkaisut eivät ole erityisen arvovaltaisia tiedejulkaisua. Itse asiassa Yhdysvalloissa ja muuallakin on paljon niin sanottuja saalistavia julkaisuja, jotka julkaisevat rahaa vastaan käytännössä lähes mitä vain. Tutkijoille on tärkeää saada julkaistua tutkimuksiaan, joten itseään ruokkiva kehä on valmis.

Uuden poimuajo-”tutkimuksen” kirjoittaja, joka on todellisuudessa 30 vuoden työuran tehnyt biologi, sanoo Space.comille, että American Research Journal of Biosciences halusi alunperin tutkimuksen julkaisusta 749 dollaria. Lehti kuitenkin suostui ”Zimmermanin” vastatarjoukseen, joka oli 50 dollaria. Tuloksiin voi nyt perehtyä kyseisessä lehdessä.