Yksi maailman vaikutusvaltaisimmista tiedemiehistä Stephen Hawking on kertonut uudessa tv-haastattelussa näkemyksiään siitä, mitä maailmankaikkeudessa tapahtui ennen sen syntymistä.

National Geographic -lehden Star Talk -ohjelman korkealentoisessa haastattelussa 76-vuotias Hawking sanoo, että ennen alkuräjähdystä ei ollut olemassa mitään. Aika ja avaruus olivat olemassa ”taipuneessa tilassa”.

Hawkingin mukaan alkuräjähdyksessä syntyi nykyinen ajan käsite, koska alkuräjähdyksessä fysiikan lait rikkoutuivat. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyistä ymmärtämystämme ajan ja avaruuden luonteesta ei voida soveltaa alkuräjähdystä edeltävään aikaan.

Mitä lähemmäs taaksepäin lähemmäs kohti alkuräjähdystä ajassa siirrytään, sitä pienemmäksi ajan ”nuoli” kutistuu.

Hawking sanoi haastattelussa, että aika oli ikään kuin äärettömän pieneksi taipuneessa tilassa. ”Se oli aina ulottumassa lähemmäksi ei-mitään mutta ei koskaan saavuttanut sitä tilaa.”

Hawking sanoo, että asiaa voi havainnollistaa ajattelemalla mielessään maapallon etelänapaa.

”Etelänavan eteläpuolella ei ole mitään, samalla tavalla ennen alkuräjähdystä ei ollut mitään.”

Hawkingin mukaan havainnosta seuraa, ettei alkuräjähdys tarkoita sitä, että jotain syntyi tyhjästä.

”Se vain vaikuttaa siltä ihmiskunnan näkökulmasta.”

Sinänsä Hawkingin esittämät ajatukset eivät ole erityisen kumouksellisia verrattuna siihen, miten fyysikkopiireissä nykyisin ajatellaan maailmankaikkeuden alkuhetkistä.

Brasilialainen fyysikko Juliano Cesar Silva Neves esitti viime vuonna julkaistussa tutkimuksessaan teorian, että alkuräjähdystä ei koskaan tapahtunut. Neves kirjoitti General Relativity and Gravitation -tiedejulkaisussa julkaistussa raportissaan, että nyt havaittavaa universumin laajentumista on saattanut edeltää universumin supistuminen.

Näin ollen ”alkuräjähdys” ei siis olisikaan maailmankaikkeuden alkuhetki vaan ennemminkin osa pidempää aikajanaa, joka ulottuu huomattavasti pidemmälle kuin 13,8 miljardin vuoden päähän.

Lue myös Tekniikan Maailman artikkeli alkuräjähdystutkimuksesta vuodelta 1965 digilehdestä tai näköislehdestä!