Brittiläinen maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking kuoli keskiviikkona 76-vuotiaana.

Hawking tutki uransa aikana laajalti maailmankaikkeutta, mustia aukkoja ja gravitaatioaaltoja.

Vähemmän yleisessä tiedossa ehkä on, että Hawking jatkoi tieteellisten papereiden julkaisemista viimeisiin vuosiinsa asti. Vielä muutaman viime vuoden aikana Hawkingin nimi on yhtenä kirjoittajana useissa tutkimuspapereissa, ilmenee Hawkingin kotisivuilla olevassa julkaisulistauksessa.

Esimerkiksi vuonna 2014 Hawking julkaisi tutkimuksen nimeltään Information Preservation and Weather Forecasting for Black Holes.

Vuonna 2016 hän oli yksi kirjoittajista tutkimuksessa Superrotation Charge and Supertranslation Hair on Black Holes sekä viime vuonna tutkimuksessa The Conformal BMS Group. (On ehkä parempi, että emme yritä pureutua kovin syvälle niiden siältöön.)

Viimeinen tutkimus, jossa Hawking oli yhtenä kirjoittajista, julkistettiin viime vuonna. Siihen on tehty viimeinen päivitys aivan äskettäin maaliskuun alussa.

Tutkimuspaperin nimi? A Smooth Exit from Eternal Inflation – eli vapaasti suomentaen pehmeä lähtö ikuisesta laajentumisesta.

Itse tutkimus ei käsittele mitään kovin filosofista asiaa vaan hyvin korkealentoista pohdintaa ja laskelmia maailmankaikkeuden laajenemisesta. Otsikko on silti hyvin enteellinen.