Kuuluisa brittiläinen tiedemies Stephen Hawking on jälleen varoittanut, että ilmastonmuutos muodostaa ison uhkan ihmiskunnalle.

Viime syksynä Hawking varoitti, että ihmisillä on vain muutama vuosisata aikaa jäljellä löytää keinot muuttaa asumaan toiselle planeetalle. Hawking ennusti tuolloin, että maapallo muuttuu suureksi tulipalloksi alle 600 vuodessa ihmisen toiminnan vuoksi.

Nyt Hawking on esittänyt hieman samanhenkisen ennusteen uudessa jaksossa Favorite Places -sarjassaan, jossa Hawking kiertää suosikkipaikoissaan.

Tässä jaksossa Hawking ”vierailee” (tietokonegrafiikan avustuksella) muun muassa Venuksella. Jakso esitettiin maanantaina CuriousityStream.com-sivustolla.

Hawking sanoo, että Venus on esimerkki siitä, mitä tapahtuu, jos kasvihuoneilmiö pääsee karkaamaan käsistä ja hiilidioksiditasot ilmakehässä nousevat liian korkeiksi.

NASA:n mukaan Venus on saattanut olla elinkelpoinen paikka vielä neljä miljardia vuotta sitten ja ehkä jopa kaksikin miljardia vuotta sen jälkeen, ja siellä on luultavasti ollut nestemäistä vettä. Planeetta on kuitenkin lämmennyt niin, että sen pintalämpötila on noussut 464 celsiusasteeseen, minkä seurauksena planeetan meret haihtuivat ilmakehään.

Tämä synnytti kierteen, jonka seurauksena planeetta lämpoeni entisestään. Nykyisin se on kiehuvan kuuma planeetta, jolla elämää tuskin on.

”Seuraavan kerran, kun tapaat ilmastonmuutoksen kiistäjän, kehota heitä menemään matkalle Venukselle”, Hawking sanoo videolla. ”Minä maksan matkan.”

Aiemmin syksyllä tekemäänsä ennustettaan Hawking selitti sillä, että maapallon liikakansoitus jatkuu niin pitkälle, että väestön tarvitsema energia kuumentaa planeetan tulikuumaksi.

Jos ihmiskunta haluaa elää yli miljoona vuotta, sen pitää levittäytyä muille planeetoille, hän ennustaa.

Venuksella on voinut aiemmin olla elämää.

Yhdysvaltalaisen Planetary Science Instituten tutkijat mallinsivat toissa vuonna julkaistussa tutkimuksessa tietokoneella neljä versiota siitä, millainen Venus on saattanut olla samaan aikaan, kun elämän merkkejä alkoi kehittyä maapallolla.

He vaihtelivat eri malleissa muun muassa auringon säteilyn määrää, planeetan pyörimisnopeutta ja veden määrää. Simulaatioissa oli apuna myös malleja, joita käytetään ilmastonmuutoksen kuvaamiseen ja ennustamiseen maapallolla.

Mallit tuottivat erilaisia lopputuloksia, joista yksi oli melko paljon Maan kaltainen planeetta. Lämpötila pysyi aisoissa, ja elämän kehittymiselle olisi periaatteessa ollut mahdollisuuksia. Jopa lunta saattoi ajoittain leijua taivaalta.