Aiemmin tänä vuonna kuolleen maailmankuulun tutkijan Stephen Hawkingin viimeiseksi jäänyt tutkimus on julkaistu tiedelehdessä Journal of High Energy Physics. Se on luettavissa kokonaisuudessaan arXiv-palvelussa.

Teoreettiseen fysiikkaan kuuluva tutkimus on kirjoitettu yhdessä Thomas Hertogin kanssa. Hän työskentelee professorina KU Leuvenin yliopistossa Belgiassa.

Tutkimuksen otsikkona on  ”A Smooth Exit from Eternal Inflation?” (vapaasti suomennettuna: pehmeä lähtö ikuisesta laajentumisesta). Sen mukaan maailmankaikkeus on yksinkertaisempi kuin mitä tämänhetkiset multiversumiteoriat väittävät.

Aiheesta uutisoi muun muassa BBC.

1980-luvulla Stephen Hawking kehitti yhdessä yhdysvaltalaisen James Hartlen kanssa uuden teorian maailmankaikkeuden synnystä. Hartle-Hawkingin teoria hyödynsi kvanttimekaniikkaa selittämään näkemystä, että maailmankaikkeus syntyi tyhjästä.

Teoria sisälsi olettaman, että alkuräjähdyksessä ei olisi syntynyt ainoastaan yksi maailmankaikkeus vaan loputon määrä niitä.

Hartle-Hawkingin teorian mukaan näistä maailmankaikkeuksista jotkut voisivat hyvinkin vastata omaamme. Näin siellä voisi olla Maan kaltaisia planeettoja, yhteiskuntia ja jopa kaksoisolentojamme.

Hienoisesti erilaisissa maailmankaikkeuksissa voisi teorian mukaan olla myös ikään kuin Maan eri kehitysvaiheita kuten vallitseva dinosaurusten aika. Lisäksi alkuräjähdyksen jäljiltä voisi olla maailmankaikkeuksia, jotka eivät mitenkään vastaa omaamme.

Teoria ei pysty selittämään tämän äärettömän moninaisuuden ja vaihtelumahdollisuuksien takia, millaisessa maailmankaikkeudessa elämme.

”Stephen enkä minä olleet tyytyväisiä näkymään, jonka mukaan multiversumit ilmaantuvat satunnaisesti ja emme oikein pysty selittämään sitä. Totesimme toisillemme, että ehkä meidän vain täytyy elää sen kanssa. Mutta emme kuitenkaan halunneet antaa periksi”, kertoo Thomas Hertog BBC:n uutisessa.

Tutkijat ottivat käyttöönsä säieteorian, joka avasi uusia näkökulmia. Samalla se pystyi tuomaan takaisin järjestystä näkemykseen kaoottisesta multiversumista.

Hawking ja Hertog työskentelivät yhteistyössä 20 vuotta. Heidän käsityksensä mukaan olemassa voi olla ainoastaan maailmankaikkeuksia, joissa vallitsevat samat fysiikan lait kuin meidän maailmankaikkeudessamme.

Eli maailmankaikkeutemme on tavanomainen, ja voimme tarkastella muiden maailmankaikkeuksien syntyä tästä näkökulmasta.

Professori Hertogin mukaan tämä saattaa auttaa tutkijoita kartoittamaan mahdollista elämää muissa maailmankaikkeuksissa tutkimalla gravitaatioaaltoja, jotka jäivät jäljelle alkuräjähdyksestä.

Verkkolehti Gizmodon siteeraamien teoreettisten fyysikoiden mukaan Hawkingin viimeiseksi jäänyt tutkimus ei varsinaisesti tuo mitään uutta näkemystä. Se on esitys teoriasta, jonka johtopäätöksiä ja ennusteita on vaikea selkeästi mitata. Tutkijat itsekin myöntävät sen vaativan jatkokehittelyä.