VETÄVÄ VANHUS

Subaru

Subaru erottuu merkkien valtavirrasta teknisesti vetotavallaan, mutta ulkoapäin autojen uudistumista on välillä vaikea erottaa.

Subaru esitteli ensimmäisen Impreza-mallin vuonna 1992. Seuraavan mallisukupolven vuoro oli vuonna 2000. Samalla esiteltiin myös uusi farmarimalli, jolle on tunnusmerkkinä huomattavasti muista merkeistä totuttua viistompi takalasi. Kaikille Suomeen 2000-luvulla tuoduille Subaruille ovat tyypillisiä boxer- eli vastaiskumoottori ja neliveto.

Toisen sukupolven tulo Suomeen alkoi vauhdikkaasti, kun ensimmäisenä markkinoille tuotiin räväkkä ralliautoa muistuttava WRX-malli. Toisaalta se on markkinointimielessä hyvin ymmärrettävää, koska nelivetoisuus ja mielikuvat rallimaailmasta ovat Subarulle tärkeitä myyntivaltteja, ja ensimmäisen sukupolven mallilla on voitettu useampi maailmanmestaruus rallin MM-sarjassa.

Impreza on esiintynyt TM:ssä useaan otteeseen, muun muassa kahdessa isossa koeajossa. Talvitestin erikoisvertailussa, jossa kaikki autot olivat nelivetoisia, Impreza sijoittui viidenneksi. Subaru

Mielenkiintoinen parivertailu oli vuonna 2004, jossa Subaru Impreza WRX STi Petter Solberg Edition laitettiin samalle viivalle Mitsubishi Lancerin EVO VIII GSR:n kanssa. Mitsubishi Lancer EVO -malleja voidaan pitää ainoina todellisina Impreza WRX:n kilpailijoina. Kuljettajina parivertailussa toimivat silloin lupaavat nuoret Mikko Hirvonen ja Kristian Sohlberg.

Myynti ja hinnat

Imprezoja on rekisteröity ensimmäisinä vuosina varsin pieniä määriä, mikä vaikeutti myös sopivan pistokoeajoauton etsintää. Sopivia autoja oli myös myynnissä varsin vähän, ja niistäkin osa oli viritettyjä tai muuten erikoisvarusteltuja. Rekisteröintitilastossa ei luonnollisesti ole Suomeen rallikäyttöön tuotujen aihioiden lukumäärää, joka sekin on merkittävä.

Vähäisten myyntimäärien vuoksi ei laskettua Grey-Henin hinta-arviota ole saatavilla kaiken ikäisille autoille. Hintahaarukka on myös varsin leveä johtuen halvimpien perusmallien ja kalliimpien WRX- ja WRX STi -mallien selvästi kalliimmista myyntihinnoista.

Yleiskunto ja tarkastus

Pistokoeajon Impreza oli nuorehko yksilö, vuosimallia 2004. Kilometrejä auton mittarissa oli vähänlaisesti, vajaat 87 000. Auton vuotuinen kilometrimäärä on varsin tyypillinen 30 000 vuodessa. Auton maalipinta ja yleiskunto oli siisti, vaikka jokaisesta ovesta löytyi pieniä kolhuja. Ainoa pahempi jälki korissa oli naarmu vasemmassa takalokasuojassa.

Subarun alusta oli yllättävän ruosteinen auton ikään ja kilometreihin nähden. Pakoputki oli ruostunut koko matkalta ja takaosasta lähes puhki. Tukivarret ja apurunko olivat kevyessä pintaruosteessa. Onneksi tärkein, eli auton pohja, oli alkujaan massattu ja siten edelleen ruosteeton. Syynä normaalia suurempaan ruosteen määrään saattaa olla esimerkiksi runsas sorateillä ajo. Etuapurunko oli muuten paremmassa kunnossa, mutta se oli kolhaistu johonkin ja hieman lytyssä.

Mittauksissa iskunvaimentimet osoittautuivat olevan hyvässä kunnossa. Myös jarruissa olivat tehot tallella, mutta oikean takajarrusatulan mäntä oli jumissa. Myös jarrusatulat olivat ulkopinnoiltaan erittäin ruosteiset. Seisontajarru piti hyvin, vaikka kahva nousi lähes pystysuoraan ennen kuin jarru otti kiinni.

Ulkoisesti moottori eroaa huomattavasti monien muiden merkkien moottoreista. Ensinnäkin vastaiskumoottorin lohko on matalampi, ja näkyvissä ovat ainoastaan imusarja ja apulaitteet. Moottorin päälle oli roiskunut jäähdytysnestettä, joka oli peräisin haljenneesta jäähdyttimestä. Halkeama oli kostea lyhyen ajon jälkeen, mutta moottorin lämmetessä pidemmässä ajossa enemmän roiskui nestettä ympäri moottoritilaa. Toinen lievä nestevuoto oli vaihteistossa. Öljy oli tihkunut ulos vaihteensiirtäjän akselia pitkin.

Koeajo

Ajolenkkiä jouduttiin hieman lyhentämään suunnitellusta havaitun jäähdytysnestevuodon vuoksi. Moottori tuntui pelaavan Subarussa ongelmitta. Veto oli tasaisen oloista ja mörinä moottorille ominaista. Vaihteensiirto ei ollut tarkimpia, mutta vaihteet löytyivät ja kytkeytyivät helposti päälle. Ainoastaan pakin kanssa piti olla rauhallinen ja kärsivällinen, jotta ylimääräisiltä sorvausääniltä vältyttiin.

Alusta oli Imprezassa esimerkillisen jämäkän oloinen. Kuoppaisella soratiellä jousitus poimi kuopat äänettömästi ja eleettömästi. Myös sisusta oli kohtuullisen tiiviin oloinen eikä rämissyt. Ratti oli suorassa ja ehjä, mutta ohjaus palautti todella hitaan ja tahmean oloisesti.

Parasta neliveto

Subarun omistajat luottavat ja arvostavat nelivetoa. Parhaaksi ominaisuudeksi autossa sadasta vastaajista kertoo 55 olevan neliveto. Muutenkin tyytyväisyys autoon on aivan kyselyjen kärkeä. Toinen kärkisoille johtanut ominaisuus on auton luotettavuus.

Tyyppivikoja oli automallista vaikea löytää, mihin vaikutta myös autojen pieni määrä Suomessa. Siitä huolimatta ainoa kohta, jossa Subaru ei kilpaile Toyota Corollan ja Hyundai Elantran kanssa kärkisijoista, on auton vaihto. Vain 21 prosenttia päätyy varmasti uudestaan Subaruun autoa vaihtaessaan.

 

Subaru1

SUBARUN ohjaamo oli edelleen asiallisessa kunnossa eikä lainakaan kulunut. Takapenkit olivat etupenkkejäkin siistimmässä kunnossa.

Subaru4

SEKAVASTI vedetyt kaasuvaijerit ja sähköjohdot saavat likaantunen moottoritilan näyttämään kaoottiselta. Nesteiden lisäys on helppoa, koska säiliöiden korkit ovat hyvin esillä.

MUOVINEN jäähdytin oli haljennut yläreunasta, josta nestettä roiskui ympäri moottoritilaa pidemmällä ajomatkalla koneen lämmetessä.

KAIKKI komponentit auton alla olivat varsinaista pohjaa lukuun ottamatta enemmän tai vähemmän ruosteessa.

 

MITTAUKSET

Iskunvaimentimet

Jarrut

 

KÄYTTÄJIEN KERTOMAA

Käyttäjien klertomaa

 

TILASTOT

TIEDOT KERÄTTY 11/07

Hinnan kehitys

 

Subaru Impreza
8/2000: Subaru Imprezan toisen sukupolven esittely Japanissa.
2/2001: Uuden Subaru Imprezan myynti alkaa Suomessa 2,0 160 kW WRX -mallilla. Myöhemmin myyntiin 2,0 GX 92 kW ja Sports Wagon.
1/2003: Kevyt päivitys Imprezaan, jonka yhteydessä 5 kW lisää tehoa WRX- malliin. Samalla malliston huipulle vielä lähempänä ralliautoa oleva WRX STi, jossa tehoa 195 kW.
11/2005: Toinen kasvojenkohotus, keulaan uusi ilme mm. valoja päivittämällä ja moottoreita kehittämällä. Perusmoottori Imprezaan on nyt 2,0 R 118 kW, huipulla iskutilavuudeltaan aikaisempaa suuremmat 2,5-litraiset WRX 169 kW ja WRX STi 206 kW.
9/2006: Suomessa myyntiin 1,5-litrainen 78 kW:n moottori, jonka yhteydessä myös neliveto.

1993 2001
https://tekniikanmaailma.fi/wp-content/uploads/tm/editor/attachments/historia_2_iso.jpg https://tekniikanmaailma.fi/wp-content/uploads/tm/editor/attachments/historia_1_ISO.jpg
TM-HISTORIA   Subaru  
Juttutyyppi Nro. Malli Sij.
Ajettua 19/00  
Ajettua 7/01 2,0 WRX
Koeajo 20/01 2,0 GX SW AWD
Talvivertailu 3/02 2,0 GX EL SW 5/10
Ajettua 18/03 2,0 GX GoodMood
Parivertailu 7/04 WRX Sti
Koeajo 1/06 2,0 R
Koeajo 20/06 1,5 R SW