Kaakaopuun siemeniä on käytetty jo 1 500 vuotta aiemmin kuin tähän asti on tiedetty, kertoo maananantaina julkaistu tutkimus.

Yleisesti on uskottu, että kaakaon ensimmäisiä nautiskelijoita olivat Meksikossa ja Väli-Amerikassa asuneet sivilisaatiot. Nyt kuitenkin tutkijat ovat löytäneet todisteita, että Ecuadorissa Etelä-Amerikassa kasvia hyödynnettiin jo huomattavasti aikaisemmin.

Tutkimuksesta on julkaistu artikkeli lehdessä Nature Ecology and Evolution. Siitä uutisoi The Guardian.

Löytö perustuu Mayo Chinchipe -kulttuurista tehtyyn löytöihin, jotka tehtiin vuonna 2002. Nyt tutkijat ovat analysoineet Ecuadorin ylängöltä löydettyjä kivimortteleita, keramiikkakulhoja, pulloja ja ruukkuja.

Mayo Chinchipe -kulttuurin uskotaan eläneen Ecuadorin ylängöillä noin 5 500–3 300 vuotta sitten. Tämä tutkimuslöytö aikaistaa tunnettua kaakaosiementen hyödyntämistä noin 1 500 vuodella.

Kuusi tutkituista astioista sisälsi tärkkelysjäämiä sen kasviryhmän kasveista, johon kaakaopuukin kuuluu. Mukana oli myös kaakaon siementen jäämiä.

Lisäksi tutkijat havaitsivat teobromiinia 25 keraamisesta ja 21 kiviesineestä. Teobromiini on alkaloidi, jota on runsaasti kaakaosiemenissä ja joka saa aikaan sen kitkerän maun.

Teobromiinilla on piristävä vaikutus, mutta heikompi kuin esimerkiksi kofeiinilla.

Tutkimusryhmä havaitsi lisäksi, että astioiden kappaleissa oli geneettistä materiaalia, joka voi olla peräisin ainoastaan kaakaosta.