Vuoden 2014 Geneven autonäyttelyssä oli suomalainen konseptiauto, Biofore. Sen nähtyään kiinalainen Beijing Asiastars Electronic Technology Corporation (AET) otti yhteyttä Metropolian ammattikorkeakouluun. Tuolloin aloitettiin perjantaina julkistettu projekti, joka kantaa nyt nimeä Angelica.

Projektisopimus sähköajoneuvojen kehittämisen saralla allekirjoitettiin syyskuussa 2016. Kiinalaiset halusivat sähköautosta konseptiversion. Kiinassa sähköautojen määrä kasvaa kovaa vauhtia ja valtio tukee hankkeita.

Päätöksiä tehtiin nopealla tahdilla suhteen, rakennetaanko kokonaan uusi sähköauto, vai päivitetäänkö Metropolialla olemassa oleva E-RA (Electric RaceAbout) asiakkaan toiveiden mukaiseksi.

E-RA:n päivittäminen voitti. E-RA:n tekniikka on säilytetty, mutta ulkonäköä on muokattu tosi rajusti. E-RA:sta kirjoitimme vuonna 2012 ja jutun voi lukea tästä. Lyhyesti sanottuna kyseessä on erittäin tehokas sähköauto.

Vain ovet ovat vanhat, mutta nekin muokatut. Muuten kori on uusi. Toki perusrakenne on säilynyt. Esimerkiksi tuulilasin muotoon ei voinut vaikuttaa, kuten ei myöskään akseliväliin. Muotoilu on Juha Tuomolan käsialaa.

Sisusta on tehty kokonaan uudestaan. Ohjauspyörä on tuttu Audi R8:sta, mutta verhoiltu kokonaisuuteen sopivaksi. Keskellä on kosketusnäyttö, joka toimii informaatio- ja komentokeskuksena. Viimeistely on hyvällä tolalla.

Ensiesittelyn jälkeen auto lähetetään Kiinaan, jossa omistaja esittelee konseptia. Toivottavasti autosta saadaan jossakin muodossa sarjatuotantoversio.

Juhlatilaisuuden avannut Metropolian toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkola totesi perjantaina projektin edustavan hedelmällistä cleantech-yhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä.

”Tällaisilla tärkeillä hankkeilla katsomme kohti tulevaisuutta. Kuten kaikki tiedämme, sähköautoilla on tärkeä rooli siirtymisessä kestävämpään kehitykseen ja ympäristöön. Tämä projekti on esimerkki merkittävästä puhtaan teknologian innovaatiosta sekä rohkeudesta, yhteistyöstä ja luovuudesta; kaikesta siitä, mitä tarvitaan matkalla kohti kestävämpää tulevaisuutta.”