Sähkönsiirtoverkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien määrä on lähes kolminkertaistunut yhdessä vuodessa Carunan verkkoalueella, sähköverkkoyhtiö Caruna kertoi tiedotteessaan keskiviikkona.

Vuoden 2016 aikana Carunan sähköverkkoon liitettiin 709 uutta aurinkosähköjärjestelmää. Aurinkopaneelit ovat suosittuja kotitalouksien ja yritysten omaan käyttöön tarkoitetussa sähkön pientuotannossa.

Vuonna 2016 aurinkosähkön tuotantoteho kasvoi Carunan verkkoalueella 2,7 megawatista 6,8 megawattiin, joka vastaa noin 272 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Kotitalouksien lisäksi myös yritykset ovat alkaneet asennuttaa aurinkopaneeleita toimitilojensa katoille..

”Vuoden 2016 alussa alan toimijat toivoivat aurinkosähköjärjestelmien yhteistehon kaksinkertaistumista. On rohkaisevaa, että Carunan verkkoalueella kasvu on ollut tätäkin nopeampaa. Erityisesti kotitaloudet näyttävät investoineen paljon aurinkosähköön. Tämä osoittaa, että kansalaisia kiinnostaa yhä enemmän pientuotantoon ja kysyntäjoustoon liittyvät kysymykset”, sanoo tiedotteessa Aalto-yliopiston ympäristö- ja innovaatiojohtamisen professori ja Suomen Lähienergialiiton hallituksen puheenjohtaja Raimo Lovio.

Uusia aurinkosähköjärjestelmiä liitetään Carunan verkkoon koko ajan lisää erityisesti Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla mutta myös esimerkiksi Lapissa, missä aurinkopaneelit tuottavat sähköä niin kesän yöttöminä öinä kuin talvellakin lumen heijastaessa valoa.

Sähkön pientuottajat voivat myydä oman kulutuksen yli jäävän osan tuottamastaan sähköstä valitsemalleen sähkönmyyntiyhtiölle.

”Pientuottajien kannattaa silti ensisijaisesti käyttää tuottamansa sähkö itse, sillä verkkoon syötetystä ylijäämäsähköstä saatava myyntitulo ei sisällä sähkönsiirron ja verojen osuutta toisin kuin sähkön ostohinta jakeluverkosta”, sanoo Carunan pientuotannon palvelupäällikkö Tiia Selonen.

Lisäksi sähkönsiirtoyhtiö voi laskuttaa tuotannon siirrosta jakeluverkkoon. Caruna on kuitenkin päättänyt poistaa vuodeksi 2017 maksun ylijäämätuotannon siirrosta verkkoon sähkön mikrotuottajilta eli asiakkailta, joiden tuotantolaitteistojen teho on enintään 100 kVA. Maksun poistaminen koskee noin tuhatta asiakasta.