Otaniemen FiR 1 -tutkimusreaktorilla on koulutettu fyysikoita, analysoitu kuukiviä ja tuhotty syöpäkasvaimia. Turvallisuuden ja byrokratian vuoksi reaktorin käytöstäpoistoon kuluu kauemmin kuin sen rakentamiseen.

Suomen ensimmäinen ydinreaktori FiR 1 (Finland Reactor 1) rakennettiin Teknillisen korkeakoulun yhteyteen Espoon Otaniemeen vuonna 1962. Yhdysvaltalainen Triga-tyyppinen reaktori oli lämpöteholtaan vain 250 kilowattia eli 335 hevosvoimaa – samaa luokkaa kuin ison henkilöauton moottori.

Suomalaisella teollisuudella oli oleellinen osa reaktorin rakentamisessa.

”Koulutusta voi pitää onnistuneena. Neljä toimivaa ydinvoimalaamme saatiin pystyyn helposti, kun taas viides on edelleen työn alla”, reaktorin käyttöpäällikkö Iiro Auterinen Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä kertoo.

”Toki lupabyrokratia oli 50 vuotta sitten liki olematonta.”

Lopputuotteena neutronisuihku

Ydinreaktiossa neutroni – atomiytimen sähkövaraukseton alkeishiukkanen – yhtyy uraaniin, joka hajoaa saman tien kevyemmiksi alkuaineiksi. Tällöin vapautuu atomin ytimen sidosenergiaa eli ydinenergiaa. Hajoamisreaktiossa syntyy uusia neutroneita, jotka yhtyvät uusiin uraaniytimiin, ja ketjur…

Tilaa ja lue tämä artikkeli

sekä vaikka kaikki TM:t vuodesta 1953 alkaen.

Tilaa Kirjaudu