Lahdessa sijaitseva Suomen moottoripyörämuseo avaa ovensa yleisölle ensi perjantaina 21. huhtikuuta. Tänäkin vuonna esitellään melkoisia moottoripyöräharvinaisuuksia, kuten suomalainen vuonna 1933 valmistettu moottoripyörä. Omatekoisen ja patentoidun pyörän suunnitteli  suunnitteli Ilmari Nieminen (12.03.1898–20.10.1947).

Ainutlaatuinen menopeli pysyi kateissa kymmeniä vuosia ennen kuin Niemen tytär Pirkko Siiskonen otti yhteyttä museoon loppuvuodesta 2016 ja antoi pyörän museon käyttöön.

Moottoripyörä 100 vuotta Suomessa -näyttelyn helmi on vuonna 1933 valmistettu ja patentoitu suomalainen moottoripyörä. Sen on valmistanut herra Ilmari Nieminen.

Museon muita vetonauloja ovat Harley-Davidson Sportstereiden 60-vuotisjuhlanäyttely ja Mansaaren-kilpa-ajoille pyhitetty osasto, jossa kerrotaan Mansaarella ajaneista suomalaisista. Nähtävillä on valokuvia, moottoripyöriä ja filmejä. Myös japanilaiset moottoripyörät ovat vahvasti edustettuina.

”Olemme pyrkineet keräämään museoon mahdollisimman monipuolisen kattauksen vanhoista moottoripyöristä. Meillä on esillä lähes kaikki erityyppiset moottoripyörät. Esillä on motocross, enduro, custom, sport- ja nakupyöriä”, kertoo museon johtaja Riku Routo.

Mansaaren legendaarinen katuratakilpailu – Isle of Man on saanut oman osaston.

Vaikka moottoripyörämuseo ei ole kooltaan järin suuri, kuluu sen kiertämiseen useampi tovi, sillä näyttelyosastoilta löytyy todella monipuolista ja mielenkiintoista kalustoa ja tekniikkaa. Kaikkiin moottoripyöriin liittyy tarina.

Vuonna 2016 kävijät arvostelivat Suomen Moottoripyörämuseon Trip Advisor -matkailusovelluksessa Lahden suosituimmaksi matkailukohteeksi. Tilanpuutteeseen on lähitulevaisuudessa luvassa helpotusta 240 neliön verran.

Tämä on yksi suomen ensimmäisistä moottorin tehodynamometreistä. Sen toiminta perustuu vesijarruun. Alunperin laitetta on käyttänyt Suomen Koneliike. Myöhemmin Husqvarnan maahantuojan moottoriguru Mauri ”Maukka” Penttilä viilasi laitteen avulla moottorit kisakuntoon. Dynamometrin museon käyttöön on lainannut MP Racing Oy on.

Myös vuosittain vaihtuvaa reilun 100 moottoripyörän näyttelyä halutaan monipuolistaa laajennuksella, joka rakentuu 30-luvun Art deco -moottoripyörämyymäläksi. Sen esikuvana on käytetty Otto Brandtin ja Arvidsonin historiaa ja valokuvia.

Pekka Päivärinta ja Kirsi Kainulainen voittivat viime vuonna tällä moottorilla sivuvaunujen roadracing-luokan maailmanmestaruuden.

Suomen Moottoripyörämuseon ja sen yhteydessä olevan ravintola Ace Corner Finlandin kausi 2017 alkaa 21.4. klo 9.00. Lisätietoja: www.moottoripyoramuseo.fi