Ikääntyneiden autoilijoiden määrä on voimakkaassa kasvussa, kertoo Autoliitto tiedotteessaan keskiviikkona.

Viime vuoden päättyessä Suomessa oli yhteensä 404 689 yli 70-vuotiasta henkilöä, jolla oli voimassa oleva ajokortti. Kymmenen vuotta aiemmin luku oli reilut 220 000.

Väestön ikääntyminen tuo haasteita liikenteeseen jo pelkästään ikäihmisten kasvaneen määrän takia, Autoliitto toteaa. Piittaamattomuus, kuten rattijuopumus ja suuret ylinopeudet eivät ole tyypillisiä ikäautoilijoiden onnettomuuksien syitä, mutta sairauskohtaukset ja havainnointivirheet korostuvat tilastoissa.

Ikääntyminen tuo ajoterveyden heikentymisen lisäksi myös muita käytännön ongelmia autoiluun. Matalaan henkilöautoon laskeutuminen saattaa olla hankalaa eikä kroppa välttämättä käänny riittävästi kuolleesta kulmasta tulevan ajoneuvon havainnoimiseen, liitto muistuttaa.

Moni ikääntynyt autoilija kokee esimerkiksi risteysajon hankalaksi – erityisesti käännyttäessä väistämismerkin takaa vasemmalle, päätielle. Tällöin huomiota pitää jakaa kolmeen eri suuntaan.

Risteysajon hankaluudet näkyvät myös ikäautoilijoille tapahtuvien risteyskolarien määrässä. Suunnittelemalla reitin etukäteen voi välttää hankalaksi kokemansa paikat.

”Pienellä etukäteisharkinnalla saattaa hyvinkin löytyä vaihtoehtoinen reitti, jossa päätielle liittymisen voi hoitaa esimerkiksi liikenneympyrän tai kiihdytyskaistan kautta tavallisen risteyksen sijaan”, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo.

Myös uusi ajoneuvotekniikka auttaa ikääntyneempää kuljettajaa. Automaattivaihteisto, peruutuskamera, kaistanvaihtoavustin ja kaistallapysymisjärjestelmä helpottavat ikäautoilijan arkea ja lisäävät turvallisuutta.

”Myös auton korimallilla on merkitystä. Korkeampaan autoon on helpompi istuutua kuin perinteiseen matalaan henkilöautoon”, Vesalainen neuvoo.