Euroopan avaruusjärjestö ESAn Mars Express -avaruusluotain on kuvannut punaisen planeetan pohjoispuoliskolla sijaitsevan valtavan krataterin.

Avaruustutkijat pohtivat, onko halkaisijaltaan 75 kilometrin Ismenia Pateran kraatteri syntynyt meteoriitin törmäyksen seurauksena vai onko se jäännös muinaisesta supertulivuoresta.

Ismenia Patera sijaitsee Marsin Arabia Terra -nimisellä alueella, joka tunnetaan lukuisista vastaavista kraattereistaan, kuten alla oleva kuva osoittaa:

Ismenia Pateran lisäksi myös Siloe Pateran on ehdotettu olevan muinaisen supertulivuoren jäänne.

Arabia Terra on myös eräänlainen puskurivyöhyke planeetan pohjoisen ja eteläisen puoliskon – joiden topografiset erot ovat merkittäviä – välillä.

Planeetan eteläisissä osissa maan pinta on monin paikoin jopa kaksi kilometriä pohjoisen alamaita korkeammalla. Laajat alueet Marsin pohjoispuolella ovat muinaisen meren pohjaa. Planeetan maanpinnan korkeusvaihtelu on 31 kilometriä.

Asiantuntijat eivät kuitenkaan osaa sanoa varmasti, miten Marsin pinnanmuodot ovat syntyneet. Syiksi on esitettu yhtä massiivista tai useampia pienempiä törmäyksiä taivaankappaleiden kanssa sekä mannerlaattojen liikkeitä.

Värit kuvaavat Ismenia Pateran pinnanmuotoja. Keltaisella ja punaisella värjätyt alueet ovat korkeampia ja sinisellä ja violetilla värillä värjätyt matalampia alueita.

Lisää aiheesta ESAn tiedotteessa.