Kaksi syöpäpotilasta kolmesta paranee, kertoo Syöpäjärjestöjen tuorein tilasto. Vuosille 2013-15 ajoittuvan tilaston mukaan 67 prosenttia miehistä ja 69 prosenttia naisista oli elossa viiden vuoden päässä sairastumisesta.

Paranemisessa oli kuitenkin eroja: miesten yleisintä syöpää, eturauhassyöpää, poteneista 94 prosenttia oli hengissä viisivuotisjakson lopulla. Keuhkosyövän osalta vastaava luku oli vain 11 prosenttia. Se onkin miesten tappavin syöpätauti.

Nopeimmin yleistyy ihomelanooma: vuonna 2015 sairastui 820 miestä ja 700 naista, kun reilut kymmenen vuotta sitten sairastuneita oli noin puolet tästä. Riittävä auringolta suojautuminen ehkäisisi 95 prosenttia ihosyövistä. Tautiriskiä lisää varsinkin ihon toistuva palaminen.

Suolistosyövät ovat yleistymässä. Riskiä kasvattaa ”länsimainen” elämäntapa, jossa liikutaan turhan vähän, syödään niukasti kuitu- ja kasvipitoista ravintoa ja popsitaan liikaa eläinrasvoja ja punaista lihaa. Kova alkoholinkäyttö, tupakointi ja ylipaino lisäävät nekin riskiä.

Naisilla rintasyövän viiden vuoden paranemisennuste on 91 prosenttia. Se on silti naisten tappavin syöpä, koska sairastuneita on paljon: se diagnosoitiin vuonna 2015 yli 5 000 naisella. Miehillä eturauhassyöpiä oli lähes yhtä paljon.

Yhteensä viimeisimpänä tilastointivuotena 2015 syöpään sairastui Suomessa yhteensä 33 000 ihmistä.

Lisätietoja: syöpäjärjestöt.fi,kaikkisyövästä.fi, ilmansyöpää.fi